Puszyste bułki z kremowym serkiem

Mięciutkie bułeczki z jasnym środkiem. Smakują trochę jak tosty, ale chociaż osobiście wole z towarzystwem w połączeniu twarożek i konfitura lub miód, albo jakieś słodkie świeże owoce; no kochani po prostu miodzio! Idealnie lekkie, bez dodatku masła, a ten sekretny składnik to nic innego jak serek „philadelphia” to on tutaj za wszystko tak wspaniale odpowiada. Po upieczeniu serka nie czuć, ale zalety dodatku jego pozostają.

Mega prosty i szybki wypiek do spakowania dzieciakom śniadaniówkę do szkoły/pracy lub leniwe śniadanko w domu, bardzo polecam szybko spróbować.

Szczegóły

Ilość:

8 sztuk

Czas pieczenia:

18-20 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej

  • 15 g cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych

  • 1 duże jajko

  • 150 ml mleka, letniego

  • 50 g serka kremowego typu philadelphia

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

Ciasto:

  • Mąkę pszenną przesiać do misy miksera, dodać suche drożdże lub ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn https://pokusyzelki.pl/porady/jak-zrobic-rozczyn-na-swiezych-drozdzach/. Dodać resztę składników i wyrobić ciast, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, wyrabiać ok. 15 minut. Najlepiej wyrabiać za pomocą haka do ciasta w robocie planetarnym lub rękami (ta druga opcja jest niestety dla nas nieco bardziej mecząca, ale da się ;)). Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym lub ściereczką do podwojenia objętości, zajmie to ok. 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i uformować 8 bułeczek.
  • Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia, za ten czas powinny podwoić swoją objętość

Pieczenie:

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni z funkcją grzanie góra-dół.
    Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Bułki wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *