Mięciutkie bułeczki z jasnym środkiem. Smakują trochę jak tosty, ale chociaż osobiście wole z towarzystwem w połączeniu twarożek i konfitura lub miód, albo jakieś słodkie świeże owoce; no kochani po prostu miodzio! Idealnie lekkie, bez dodatku masła, a ten sekretny składnik to nic innego jak serek „philadelphia” to on tutaj za wszystko tak wspaniale odpowiada. Po upieczeniu serka nie czuć, ale zalety dodatku jego pozostają.
Mega prosty i szybki wypiek do spakowania dzieciakom śniadaniówkę do szkoły/pracy lub leniwe śniadanko w domu, bardzo polecam szybko spróbować.
Szczegóły
8 sztuk
18-20 minut
niski
niski
Ciasto:
300 g mąki pszennej chlebowej
15 g cukru
1 łyżeczka soli
10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
1 duże jajko
150 ml mleka, letniego
50 g serka kremowego typu philadelphia
Ciasto:
- Mąkę pszenną przesiać do misy miksera, dodać suche drożdże lub ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn https://pokusyzelki.pl/porady/jak-zrobic-rozczyn-na-swiezych-drozdzach/. Dodać resztę składników i wyrobić ciast, do momentu aż będzie miękkie i elastyczne, wyrabiać ok. 15 minut. Najlepiej wyrabiać za pomocą haka do ciasta w robocie planetarnym lub rękami (ta druga opcja jest niestety dla nas nieco bardziej mecząca, ale da się ;)). Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce przykryte ręcznikiem kuchennym lub ściereczką do podwojenia objętości, zajmie to ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i uformować 8 bułeczek.
- Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia, za ten czas powinny podwoić swoją objętość
Pieczenie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni z funkcją grzanie góra-dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. - Wstawić do piekarnika i piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Bułki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki