Mazurek orzechowy

Pierwszy mazurek na blogu. Na kruchym spodzie, z orzechową bezą, powinna być jeszcze polewa czekoladowa, ale ja przez to, że chciałam jak najszybciej zrobić zdjęcia po prostu zapomniałam :).

Same kruche ciasto jest wykonane na żółtka, dzięki temu jest delikatne i wręcz rozpływające się w ustach, ale białka także zostaną wykorzystane do orzechowej bezy. Chyba każde mazurki są szybkie i proste, prawda? Właśnie i ten mazurek też taki, jest.

Osobiście jednak uważam, że są inne słodkości, takie grzechu warte- warte swoich kalorii, choćby bezy. To jest tylko moje zdanie każde ma inne gusta, a o gustach się nie decyduje 😉 Mam nadzieje, że wiernego fana mazurka nie zraziłam 🙂

Szczegóły

Ilość:

blaszka 20 x 30cm

Czas pieczenia:

25 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

Ciasto kruche :

  • 250 g mąki pszennej

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła zimnego

  • 3 żółtka zimne

beza orzechowa:

  • 3 białka

  • 80 g cukru pudru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 150 orzechów włoskich lub laskowych (z tego 130 g rozdrobnionych)

dodatkowo:

  • 50 g czekolady gorzka lub mleczna

Kruche ciasto:

  • Jajka i masło powinny być prosto z lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra- dół. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać składniki do otrzymania drobnej kruszonki. Dodać żółtka i zagnieść dłońmi kruche ciasto, należy zrobić to szybko ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła. Uformować z niego gładką kulę.
    Bardzo dobrze sprawdzi się też robot kuchenny z końcówką mieszadła do mieszania.
  • Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie blaszki. Ugnieść palcami na równy palcem, zatykając wszystkie szpary. Podziurkować widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
    W między czasie szykujemy bezę orzechową

beza:

  • 130 g orzechów rozdrobić na drobniutką kruszonkę za pomocą blendera. Resztę orzechów zachować do dekoracji.
  • Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo łyżka po łyżce, powoli dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając białka. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
  • Dodać rozdrobnione orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika i wyrównać powierzchnię. Posypać resztą całych orzechów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C na funkcji góra-dół.

polewa:

  • Czekoladę przełożyć do żaroodpornej miseczki. Miseczkę umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą, ale dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Podgrzać aż do momentu rozpuszczenia się całkowitego czekolady.
  • Polać mazurek polewą, tworząc esy-floresy.

Smacznego!

inspiracja: kwestaismaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *