Mazurek z masłem orzechowym

Ej no dobra to zrobiłam, naprawdę genialnego mazurka! Ponieważ osobiście kocham masło orzechowe tego mazurka piekę na tą Wielkanoc, hahah coś dla mnie!

Słuchajcie spód to oczywiście kruche ciasto, następnie posmarowane dżemem porzeczkowym. A teraz najlepsze- krem z masła orzechowego, który połączony jest z serkiem mascarpone i on tu robi największą robotę! Na koniec, jako dekoracja służy czekoladowe wiórki. Ja się nie mogłam powstrzymać, serio to jakieś mistrzostwo mazurków.

Mazurek robimy bardzo szybko i bardzo prosto, a to się bardzo ceni tym bardziej przed Świętami.

Szczegóły

Ilość:

21×32 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

23 minuty

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Spód:

  • 300 g maki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 3 żółtka

Krem:

  • 5 łyżek masła orzechowego najlepiej bez cukru i soli

  • 250 g serka mascarpone zimnego

  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 5 łyżek dżemu z porzeczki czarnej

  • kawałek gorzkiej czekolady

Spód:

  • Masło i jajka powinny być prosto z lodówki.
    Formę do pieczenia o wymiarach 21×32 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę i cukier puder przesiać do misy miksera planetarnego lub na stolnice. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i cukier waniliowy. Wymieszać mieszadłem miksera lub czubkami palców, do momentu powstania grudek.
  • Dodać żółtka i wyrabiać ciasto aż składniki się połączą w jednolite ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  • Ok. 3/4 ilości ciasta rozwałkować na placek na wielkość formy, (ja robię to zawsze pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej, jest to dużo łatwiejszy sposób, ponieważ ciasto się nie rozrywa. Po przeniesieniu ciasta do formy delikatnie należy odkleić obydwa kawałki foli spożywczej). Rozwałkowane ciasto ułożyć w formie, spód podziurkować widelcem. Z reszty ciasta uformować w dłoniach wałeczki, zawijać je po dwa, układać na brzegach i delikatnie uklepać.
  • Formę z ciastem wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym samy czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • Po tym czasie ciasto wstawić do gorącego piekarnika i piec prze ok. 23 minuty. Wyjąć i ostudzić.

Krem:

  • Spód posmarować dżemem porzeczkowym.
  • Do misy miksera przełożyć mascarpne, masło orzechowe i przesiany cukier puder. Miksować przez ok 1-2 minuty do potrojenia objętości.
  • Wyłożyć na warstwę dżemu i delikatnie rozsmarować po całości.
  • Za pomocą obieraczki do warzyw lub na tarce warzywnej zetrzeć czekoladę. Posypać mazurka starta czekoladą.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *