Halloween zbliża się wielkimi krokami a wraz z nim przychodzi kolejny niesamowity pomysł na tą okazje. 🙂
Strasznie fajnie wyglądają. Przypadną do gustu dzieciom, ale nie tylko. Najlepsze oczywiście w przygotowaniu babeczek jest dekoracja, niech poniesie nas fantazja niech będą straszne. Poza tym, że świetnie wyglądają to są też obłędne w smaku. Bardzo słodkie. Smak krem białkowego jest zbliżony do ciepłych lodów.
Po przygotowaniu przechowujemy je w lodówce, maksymalnie 3 dni.
Ps. To naprawdę dziwne robić 12 duchom zdjęcia w czasie, gdzie wszystkie pary oczu są skierowane na Ciebie ;).
Szczegóły
12 sztuk
25min
Ciasto:
110g mąki pszennej tortowej
180g cukru
2 jajka
150g masła roztopionego
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 180stopni C, z funkcją góra-dół.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier i miksować na jasną i puszystą masę. Delikatnie mieszając za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki stopniowo dodawać, przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilię, sól i mleko. Na koniec mieszamy ciasto z masłem.
- Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości foremki. i piec przez 25min lub do tzw. suchego patyczka. Babeczki po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Krem czekoladowy:
3 i 1/2 łyżki nutelli
100g masło w temp. pokojowej. Ja nie dałam bo zapomniała że jeszcze masło trzeba i z rozpędzenia posmarowałam samą nutellą, tak też jest ok 😉
Przygotowanie
- Jeśli używasz masła to, masło miksować przez chwilę, następnie dodać nutellę. Gotowym kremem posmarować wierzch babeczek. Jeśli jednak nie używasz masła to wystarczy posmarować samą nutellą- tez będzie pysznie.
Przygotowanie
- Ciasteczka Oreo rozdrobić za pomocą blendera lub wałka, ja użyłam wałka.
- Obtaczamy w nich babeczki pokryte kremem.
Przygotowanie
- Białka przełożyć razem z cukrem i wodą do miski żaroodpornej i miksować przez chwilę. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Na rondelku ułożyć miskę z białkami, zmniejszyć ogień i miksować masę przez dokładnie 12 min. Masa powinna pod koniec miksowania być gęsta.
- Masę [przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego z szeroką tylką i wykonać okręgi z kremu zwężająć je ku górze.
Dodatkowo:
groszki czekoladowe- d0 oczu użyłam draże kokosowe, a na oczy użyłam kulki czekoladowe dostępne w Biedronce
Przygotowanie
- Przyklejamy draże koksowe- to będą oczy, a usta robimy z kulek z Biedronki. Można oczy i usta zrobić z czekolady którą wystarczy roztopić, przekładając do woreczka foliowego, naciąć lekko ku górze róg i wyciskać małe i większe kleksy.
- Włożyć do lodówki i trzymać chwilę do stężenia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego??- no nie wiem 😉
Oceń ten przepis
inspiracja: ilovebake