Gdy na zewnątrz temperatura spada do minusa to w domu temperatura wzrasta do 200 stopni (tak będzie 23 grudnia, zawsze tak jest). W radiu lecą świąteczne piosenki i pachnie pomarańczą, cynamonem i czekoladą i jest najlepiej jak tylko może być! A w piekarniku zaczynają rosnąć… babeczki 🙂
Babeczki są mięciutkie, zarówno ciasto jak i krem są delikatne, a smak tych babeczek ma cały „wachlarz” smaków świątecznych czyli pomarańcze, cynamon i czekoladę- moich ulubionych. Pięknie sprawdzą się na świąteczny stół, a całkowitą petardą będą podczas Sylwestra. 🙂
Zauroczą nie tylko najmłodszych członków rodzin, ale tych starszych również. Uważasz, że są trudne? Skąd ten pomysł, ach są mega proste! 🙂
Naprawdę dużo fajowskich i świątecznych smaków w jednej babeczce :).
To co skusicie się? 😉
Moje foremki kupiłam w Sinsay razem z reniferami.
Szczegóły
15 babeczek
20-25 minut
Oceń przepis
Babeczki:
170 g masła miękkiego
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
skórka drobno otarta z 2 pomarańczy
100g drobinek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Krem:
450 ml śmietanki kremówki 36% (bardzo zimnej)
4 łyżki serka mascarpone (bardzo zimne)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
babeczki:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180stopni C na funkcji góra-dół.
- Formę na muffiny (standardową) wyłożyć papilotkami.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłoży.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując -po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.
- Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremki papierowej. Piec ok 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni c lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić na kratce.
Krem cynamonowy:
- Śmietankę, mascarpone, cynamon i przesiany cukier puder włożyć do misy miksera i zacząć do powstania gęstego kremu, ale uważamy aby nie kremu „nie przebić”.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (ja zawsze używam jednorazowego) z ozdobną tylką u mnie w kształcie gwiazdki (oczywiście można w innym kształcie) i wyciskać krem na babeczki. Oprószyć cynamonem i schłodzić.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki