Babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady i kremem cynamonowym

Gdy na zewnątrz temperatura spada do minusa to w domu temperatura wzrasta do 200 stopni (tak będzie 23 grudnia, zawsze tak jest). W radiu lecą świąteczne piosenki i pachnie pomarańczą, cynamonem i czekoladą i jest najlepiej jak tylko może być! A w piekarniku zaczynają rosnąć… babeczki 🙂

Babeczki są mięciutkie, zarówno ciasto jak i krem są delikatne, a smak tych babeczek ma cały „wachlarz” smaków świątecznych czyli pomarańcze, cynamon i czekoladę- moich ulubionych. Pięknie sprawdzą się na świąteczny stół, a całkowitą petardą będą podczas Sylwestra. 🙂

Zauroczą nie tylko najmłodszych członków rodzin, ale tych starszych również. Uważasz, że są trudne? Skąd ten pomysł, ach są mega proste! 🙂

Naprawdę dużo fajowskich i świątecznych smaków w jednej babeczce :).

To co skusicie się? 😉

Moje foremki kupiłam w Sinsay razem z reniferami.

Szczegóły

Ilość

15 babeczek

Czas pieczenia:

20-25 minut

Oceń przepis

Rating: 0 out of 5.

Babeczki:

  • 170 g masła miękkiego

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 3 jajka

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

  • skórka drobno otarta z 2 pomarańczy

  • 100g drobinek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Krem:

  • 450 ml śmietanki kremówki 36% (bardzo zimnej)

  • 4 łyżki serka mascarpone (bardzo zimne)

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cynamonu do oprószenia wierzchu babeczek

babeczki:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180stopni C na funkcji góra-dół.
  • Formę na muffiny (standardową) wyłożyć papilotkami.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i odłoży.
  • W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim, miksując -po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z pomarańczy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać drobinki czekoladowe.
  • Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremki papierowej. Piec ok 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni c lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić na kratce.

Krem cynamonowy:

  • Śmietankę, mascarpone, cynamon i przesiany cukier puder włożyć do misy miksera i zacząć do powstania gęstego kremu, ale uważamy aby nie kremu „nie przebić”.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (ja zawsze używam jednorazowego) z ozdobną tylką u mnie w kształcie gwiazdki (oczywiście można w innym kształcie) i wyciskać krem na babeczki. Oprószyć cynamonem i schłodzić.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *