Najprostsze z możliwych muffinek. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie połączyć ze sobą. Jeśli jednak chodzi o smak to bez szału, to podstawowe składniki, bez żadnych, mas, kremów, musów, polew, dżemu takie wypieki najbardziej lubią dzieci (testowałam na jednym ;)).
Zachwycają jednak swoją dwukolorowością. Proste i szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i naprawdę cieszą oko :).
Jeśli szukasz łatwych i szybkich przepisów, do zrobienia z dziećmi to bardzo dobrze trafiłaś/eś. 🙂
Szczegóły
12-14 sztuk
20-25 minut
niski
niski
Oceń przepis:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (225 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% ( 250 g )
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
*opcjonalnie cukier puder do posypania muffinek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na muffiny wyłożyć foremkami na babeczki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
- Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać oba cukry i szczyptę soli. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki lub trzepaczki krótko wymieszać.
- Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać.
- Foremki napełnić ciastem naprzeminnie jasne i ciemne ciasto tak do 3/4 wysokości papilotki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone muffiniki wyjąć i wystudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: nastoletniewypieki