Łaciate muffinki

Najprostsze z możliwych muffinek. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie połączyć ze sobą. Jeśli jednak chodzi o smak to bez szału, to podstawowe składniki, bez żadnych, mas, kremów, musów, polew, dżemu takie wypieki najbardziej lubią dzieci (testowałam na jednym ;)).

Zachwycają jednak swoją dwukolorowością. Proste i szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i naprawdę cieszą oko :).

Jeśli szukasz łatwych i szybkich przepisów, do zrobienia z dziećmi to bardzo dobrze trafiłaś/eś. 🙂

Szczegóły

Ilość:

12-14 sztuk

Czas pieczenia:

20-25 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Oceń przepis:

Rating: 0 out of 5.

ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (225 g)

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% ( 250 g )

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • *opcjonalnie cukier puder do posypania muffinek

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na muffiny wyłożyć foremkami na babeczki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
  • Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać oba cukry i szczyptę soli. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki lub trzepaczki krótko wymieszać.
  • Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, wymieszać.
  • Foremki napełnić ciastem naprzeminnie jasne i ciemne ciasto tak do 3/4 wysokości papilotki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone muffiniki wyjąć i wystudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: nastoletniewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *