Każdy od czasu do czasu potrzepuje „zastrzyku” w postaci czekolady. W takich sytuacjach jestem ja i frunę z pomocą, przepis na muffinki z czekoladą 🙂
Składniki na muffinki wystarczy wszystko wymiesza i upiec, czyli są bardzo szybkie i proste. Do przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera. Te małe i pocieszne cudeńka są przepyszne, mają wilgotne ciasto, nie będą suche pod warunkiem jeśli, będziemy trzymać je w pojemniku pod przykryciem.
Polecam na drugie śniadanie, spakuj dzieciakom do szkoły, ale nie zapomnij a o sobie, dla siebie też spakuj do pracy ;).
Poprawią humor nawet w najgorszy dzień.
Także gdy Ci smutno, gdy Ci zle upiecz muffinke i smuć więcej się!!! 🙂 🙂
Szczegóły
mi wyszło 13 minimalne mniejszych foremek od tych standardowych. Zawsze używam tych standardowych i wychodzi 12 sztuk
15 min.
22 min.
Oceń ten przepis:
muffinki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
16g cukru waniliowego (całe opakowanie)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
25g czekolady mlecznej, posiekanej lub groszków czekoladowych
25g czekolady gorzkiej, posiekanej lub groszków czekoladowych
Przygotowanie:
- Zawsze do odmierzenia składników używam szklanki standardowej czyli o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. - Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C na funkcji, góra-dół. Formę na muffiny wyłożyć foremkami na muffiny (mi wyszło 13 sztuk bo miałam minimalnie mniejsze foremki, ale poprzednie razy wychodziło mi 12 gdy robiłam w zwykłych foremkach).
- Jeśli używasz czekolady, a nie dropsów czekoladowych- to obydwie czekolady pokroić w drobną kosteczkę.
- W misce wymieszać za pomocą łyżki/trzepaczki lub widelca składniki, poza czekoladą. Mieszamy tylko do połączenia. Do ciasta dodać obydwie czekolady lub groszki czekoladowe, wymieszać też do połączenia.
- Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 22 minuty.
Smacznego!
inspiracja: poprostupycha