Piernik najlepszy

Nie znalazłam osoby której by nie smakował no w końcu taka jego nazwa „NAJLEPSZY”. Dlaczego taki super? Po pierwsze można jeść w ten sam dzień co pieczony nie musi „leżakować” chociaż jeszcze smaczniejszy będzie na kolejny dzień. Bardzo wilgotny, mięsisty, pachnący (jak każdy piernik) i gęsty. Z dodatkiem kawy Inki, cudowny kolor- typowo piernikowy 🙂 A super już smakuje przekładany powidłami i… polewą czekoladową. 🙂 Jest tak bardzo ekspresowy, że nie potrzebujesz nawet miksera i można przygotować na ostatni moment 😉 Każda osoba która mało piecze z pewnością da radę.

Nie wyobrażaj sobie jak smakuje ten piernik bo nic z tego tylko, wypróbuj na Święta u siebie- to jest najlepszy i gwarantuję najpyszniejszy wybór :).

Szczegóły

Ilość

12×25 keksówka

Czas pieczenia:

45-50 min

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Piernik:

  • 125g masła

  • 250g (1 szklanka) brązowego cukru lub białego

  • 2 łyżki miodu prawdziwego

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej, Inka

  • 250ml mleka

  • 2 jajka

  • 300g mąki pszennej

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 1 łyżka kawy zbożowej, Inki

  • 100g ciemnej czekolady

Dodatkowo:

  • kilka łyżek powideł śliwkowych

Piernik:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C z funkcją góra-dół.
  • Formę keksową o wymiarach 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać.
  • Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika , cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  • Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżka (masa się spieni)
  • Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było grudek mąki.
  • Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie dość rzadka) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 45-50minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotowanie:

  • Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.

Polewa:

  • W rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić i polać wierzch i boki piernika.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *