Piernik żydowski

Ten piernik najsmaczniejszy jest upieczony dwa dwa tygodnie przed świętami i po upieczeniu przechujemy w chłodnym miejscu. Piernik jest również smaczny bez leżakowania, ale jeśli jest taka możliwość to lepiej odstawić go na jakiś czas. Wtedy będzie jeszcze bardziej pachnący i mięciutki.

Wypełniony orzechami włoskimi i pomarańczową kandyzowaną skórką. Jak każdy piernik wykonujemy na miodzie (najlepiej będzie tym prawdziwym), oleju albo roztopionym maśle z niewielką ilością rumu i świeżego soku z pomarańczy. Wierzch piernik oblany jest polewą czekoladową (jeśli Wasz piernik leżakuje to polewacie ją dopiero po leżakowaniu, przed podaniem).

Przepyszny, aromatyczny- na świątecznym stole musi się znalezć piernik, może to właśnie ten będzie gościł u Was w te Święta?

Szczegóły

Ilość:

keksówka 30×12 cm

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 1/2 szklanki miodu, płynnego

  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty, wystudzona

  • 4 łyżki rumu lub wódki

  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich posiekanych

  • 60 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Foremkę keksową o wymiarach 30×12 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia- przesiać do miseczki.
  • Jajka zacząć miksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Następnie dodać miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok pomarańczowy- wszystko zmiksować.
  • Dodać suche składniki i wymieszać łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na konie wsypać orzechy i skórkę ponowie krótko wymieszać.
  • Gotową masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch.
    Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
    Piernik po wystudzeniu można, odstawić w zimne miejsce do leżakowania na 2 tygodnie. Nie jest to jednak konieczne, ale po leżakowaniu piernik jest smaczniejszy.

polewa:

  • Przed podaniem: śmietankę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i wymieszać do roztopienia zdjąć z ognia i wymieszać do roztopienia.
  • Gotową polewę wylać na ciasto i zostawić na 15 minut do stężenia.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *