Kto chce zacząć dzień od takiego śniadania? Pancakes z miłą i słodką niespodzianką w środku, a mowa tu właśnie o kremie czekoladowym. No to śniadanie będzie zjedzone przez wszystkich, ale przygotujcie się bo każdy może poprosić o większą porcje 😉 Świetnie będą się sprawdzać jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy, niech każdy widzi jakie mamy zajefajne śniadanie! 😉
Same ciasto to podstawowe składniki które na pewno w każdym domu. Nadziane koniecznie by nutella była zamrożona. Dodatki to już wasze ulubione.
Ja celebruje te pankcakes posypane świeżymi malinami by nie było zbyt słodko, a maliny właśnie przełamują tą słodycz.
Szczegóły
6 placków
ok. 1 minuta na jedna stronę
niski
niski
Ciasto:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Na papier do pieczenia nałożyć po łyżeczce nutelli i lekko rozsmarować w kształt małych kółek. Wstawić do zamrażarki na minimum 30 minut. Taką zamrożona nutlle wyciągnąć dopiero przed smażeniem placuszków. - Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski. Dodać jajko, mleko i olej. Wszystkie składniki zmiksować przez chwilę, tylko do momentu aż składniki się razem połączą. Takie ciasto odstawić na 5 minut.
- Na rozgrzaną patelnie wylać odrobinę oleju. Nałożyć łyżkę ciasta i lekko rozsmarować na kształt koła troszkę większego od krążków z nutelli.
Smażyć na małym ogniu i gdy placuszek będzie już prawie gotowy do obrócenia, wtedy nałożyć krążek nutelli i od razu przykryć drugą łyżką ciasta, tak by ciasto zakryło krem. Po minucie smażenia obrócić go na drugą stronę na rumiany kolor.
Smacznego!
inspiracja: poprostupycha