Ten sernik to król jesiennych wypieków. 🙂
Jeśli lubisz tak samo jak ja dynię, (baa ja dam się pokroić za jej smak) to w takim razie musisz koniecznie wypróbować! Nie ma co się obawiać dyni- sernik z tym dodatkiem jest delikatny, kremowy, słodki. Osoby które patrzą teraz niepewnie na ten przepis „No bo jak dynia w serniku, przecież to się strasznie gryzie ze sobą”- a ja mówię, że NIEEE, wcale tak nie jest to wszystko smakuje wspaniale. 🙂
Tradycyjnie musimy pamiętać by twaróg na sernik miał najlepszy skład, bez tych „SUPER POTRZEBNYCH SKŁADNKIÓW”. Będę to pisać przy każdym wpisie na sernik po to by Wasz sernik był po prostu „the best” – dokładniej opisze to niżej.
W tym przepisie znajduje się przepis na purre z dyni.
Sernik składa się z spodu z ciasteczek Oreo, masa serowa, po upieczeniu i schłodzeniu- polewa z białej czekolady i jogurt naturalnego.
Jest bardzo prosty i szybki. Niebanalny smak, inny niż każdy, totalnie wyróżniający iiii dalej dokończcie Wy, odpowiedzcie sobie sami jaki jeszcze… 😉
Szczegóły
24cm tortownica lub np. 26cm
ok. 60min w większej formie będzie wcześniej gotowy
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 180stopni C na funkcji góra-dół.
- Dynię umyć wydrążyć łyżką środek z nasionami np. gałką do lodów lub zwykłą łyżką. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, od piekarnika lub naczynie żaroodporne i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Piec przez ok 60 min lub dłużej a małe dynie np. Hokkaido tylko 30min. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem- bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.
- Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem do otrzymania puree. Jeśli dynia jest wodnista- nadmiar wody odcisnąć na sitku, wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche.
- Puree jest gotowe- prawda, że proste? 🙂
Puree można przechowywać w słoiczku do 3 maksymalnie 5 dni w lodówce. Można mrozić, rozdzielając na woreczki i mrozić
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją góra-dół.
- Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić. Ciasteczka dokładnie zmielić za pomocą blendera i znowu dokładnie zmiksować.
- Wyłożyć masę do tortownicy spód i boki.
Sernik:
1kg zmielonego twarogu najlepiej trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka dobrej jakości np. Piątnica.
250g serka mascarpone
350g puree z dyni
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
200g cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
3 jajka
Przygotowanie
- Dynię włożyć do misy miksera, dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem z twarogiem i mascarpone.
- Dodać obydwa cukry, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy oraz jajka i ponownie zmiksować do połączenia, ale nie napowietrzamy niepotrzebnie masy serowej. Sernik podczas pieczenia bardzo rośnie a potem diametralnie opada, nie chcemy takiego sernika. Dążymy do tego by nasz sernik był wysoki. Miksuje tylko do połączenia.
- Masę sernikową wyłożyć na spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w „kąpieli wodnej” po to by, uniknąć no albo przynajmniej zminimalizować jakiekolwiek pęknięcia, sernik wtedy tak też nie opada, chociaż zawsze sernik zawsze choć trochę opadają- taka ich natura. Tak działa na nie para wodna. Dobrze więc do naczynia żaroodpornego wlać wrzątek. Naczynie z wrzątkiem ustawić na najniższej półce piekarnika. Sernik piec na drugiej od dołu lub środkowej półce piekarnika, piec przez ok. 60 min (w większej tortownicy sernik upiecze się szybciej.
- Sernika po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika, sernik wyciągamy z piekarnika etapami czyli, przez jakiś czas stygnie w piekarniku ( u mnie trwa to 1,5-2godz to, że nie wyciągamy od razu z piekarnika też sprawia, że sernik tak bardzo nie opada) po tym czasie delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika i potem otwieramy coraz szerzej.
Przygotowanie
- Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodanym jogurtem. Polać wierzch sernika lub zrobić wzorki na serniku
Smacznego!
Oceń ten przepis
inspiracja: kwestiasmku