Nazwa idealnie pasuje do tego sernika – ” Sernik królewski” najprawdopodobniej przyjął taką nazwę przez swój smak, jak dla króla i królowej 😉
Tak teraz przepis na tradycyjny polski i niewyszukany sernik. Składający się z dwóch warstw ciasta kakaowego kruchego oraz oczywiście masy serowej.
Raczej wychodzi zawsze pod warunkiem, jeśli będziemy się ściśle trzymać kilku prostych zasad, (naturalnie wszystkie opisze ;)) wtedy wyjdzie doskonały, a do tego w miarę szybkie przygotowanie, a następnie pieczenie. Posmakuje wszystkim fanom serników a jak zdarzy się, że królowie Was odwiedzą to i tym sernikiem także skradniecie ich serca! ;P
Sernik nadaje się na każdą okazje, ale i też bez okazji; polecam! 😉
Szczegóły
ok. 25 porcji. <br>Forma do pieczenia: 20×30 cm
45 minut
niski
niski
Ciasto:
320 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masła (zimnego)
3 żółtka
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego z wiaderka, o dobrym składzie np. ” Piątnica” lub zmielonego najlepiej trzykrotnie
200 masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Ciasto:
- Jajka i masło powinny być prosto z lodówki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Do misy miksera lub na stolnice przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz dodać sól. Wsypać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło.
Rozdrobnić składniki mieszadłem miksera lub palcami, aż powstanie drobna kruszonka. - Dodać żółtka i połączyć całość w gładkie jednolite ciasto, za pomocą mieszadła miksera lub dłońmi. Uformować kulę i podzielić na 2 części.
- Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Widelcem podziurkować całe ciasto. Na czas przygotowania masy serowej, formę z ciastem wstawić do lodówki.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Miękkie masło przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać razem z cukrem i cukrem wanilinowym, przez ok 5 minut- aż będzie białe i puszyste.
- Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Nie zaprzestając miksowania dodawać po łyżce twaróg. Na koniec zmiksować z budyniem, ale nie miksować zbyt długo.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę, białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać tak aby masa jak najmniej opadła. Masy serowej nie należy zbyt długo mieszać, ponieważ podczas pieczenia sernik mocno urośnie a następnie opadnie przez napowietrzoną masę serową.
- Masę serową przełożyć na przygotowane, wcześniej ciasto w formie. Masę serową dokładnie wyrównać. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach tarki, ciasto rozłożyć po całej masie serowej.
- Wstawić do piekarnika i piec 45 minut, sernika podczas pieczenia nigdy nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu sernika zostaje w wyłączonym piekarnik na ok. 10 minut, a następnie pozostaje w piekarniku, ale już przy delikatnie otwartym piekarniku- najlepiej aby studził się tak prze całą noc.
Po tym czasie sernik można wyciągnąć z piekarnika. - Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku