Komu serniczka pistacjowego? Frunę do ciebie z tym sernikiem! 🙂 😉 Nie żebym musiała musiała Ciebie specjalnie namawiać, ale no wiesz jak to jest… Jest turbo pyszny. 😉 Nie jadłam nigdy wcześniej takiego sernika i naprawdę żałuje. Sernik jest bardzo szybki i prosty. Wchodzi niezwykle aksamitny, mazisty, kremowy i najważniejsze pyszny.
A jeśli marzysz o wysokim i nie popękanym, serniku przeczytaj cały przepis, postaram się by i Tobie wyszedł piękny sernik jak z cukierni. Jeśli używasz twarogu z wiaderka, to NIE KUPUJ Z BYLE JAKIM SKŁADEM, jeśli kupujesz twaróg z wiaderka to osobiście polecam użyć z Piątnicy- nie ma co oszczędzać. Gwarantuje Ci, że wtedy ten twaróg odwdzięczy się wspaniałym smakiem sernika. Jeśli używasz zwykłego, twarogu niezmielonego z kostki to najlepiej by było zmielić 3 krotnie- wiem, że się nie chce, ale naprawdę będzie najlepszy. Jeśli jednak nie chce się tak tego twarogu mielić to zmiel 2 krotnie. Najważniejsze jest to by użyć DOBREGO TWAROGU. To co podejmujesz wyzwanie? To naprawdę nic trudnego. 😉 W takim razie do dzieła! 🙂
PS. Uwaga! Grozi skutkiem zniknięcia z blachy za jednym podejściem! 🙂 🙂
Szczegóły
19-21cm tortownica
65-70minut zależy od formy
Przygotowanie
- Herbatnik zmielić za pomocą blendera lub jeśli nie mamy to rozdrobnić tłuczkiem.
- Ciastka połączyć z miękkim masłem.
- Tortownice 19cm (max21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz tortownicy i wypuścić papier do pieczenia na zewnątrz formy. Na spód formy wyłożyć masę z ciasteczek. Wyłożyć spód i boki (do połowy formy) . Mocno docisnąć. Na czas przygotowania masy serowej, włóż tortownicę do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do temp. 160stopni C, funkcja góra-dół.
MAsa serowa:
750g białego zmielonego twarogu sernikowego- najlepiej zmielonego 3 krotnie lub użyć z wiaderka z dobrym składem polecam z Piątnicy
120g cukru czyli pół szklanki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g słodkiej pasty/kremu pistacjowego
125ml śmietany 18%
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej.
- Na dno piekarnika wstawić keksówkę z wrzątkiem napełnioną do połowy lub inne naczynie- dzięki temu sernik nie pęka i nadaje mu odpowiedniej konsystencji.
- Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i mąkę.
- Miksować na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez ok. 2minuty.
- Dodawać po jednym jajku, miksując przez ok. 30 sekund po każdym dodaniu .
- W oddzielnej miseczce wymieszać pastę/krem pistacjowy i śmietanę 18% .
- Taką mieszankę dodać teraz do masy serowej i miksować na wolnych obrotach miksera, do połączenia się składników, ale nie miksuj zbyt długo bo, sernik najpierw bardzo rośnie, a potem bardzo opada- nie chcemy tego w naszym serniku- no jak w każdym w sumie 🙂 .
- Masę wylać na ciasteczkowy spód do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 70 minut lub 65 jeśli używamy 21cm formy. Tortownica większa- pieczemy krócej, tortownica mniejsza- pieczemy dłużej.
- Sernik po upieczeniu środek sernika ma pozostać luźny.
- Sernika nie wyjmujemy z piekarnika, ma się studzić w piekarniku. Sernik wyciągamy etapami czyli przez jakiś czas przestygnie w zamkniętym piekarniku (u mnie to trwa 1,5-2 godz. i potem delikatnie otwieram drzwiczki piekarnika- wtedy sernik nie opadnie diametralnie, opadnie minimalnie, potem otwieram drzwiczki coraz szerzej.
- Jeśli sernik jest wystudzony, włożyć go do lodówki na kilka godzin.
Bita śmietana:
100ml śmietanki kremówki 30% zimne
100g serka mascarpone zimne
1 łyżka cukru pudru
obrane niesolne, nie prażone pistacje
*1 śmietana fix opcjonalnie, ale krem będzie bardziej stabilny wtedy
Przygotowanie
- Śmietankę, mascarpone, przesiany cukier puder, fix umieści w misie miksera.
- Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiego i puszystego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką ( ja użyłam w kształcie gwiazdki).
- Posiekać pistacje i posypać pistacjami.
Oceń przepis:
Inspiracja: kwestiasmku