Wow jak jaki on pyszny, jak ja go kocham! Król każdego stołu, wszystkich świąt. Dla niektórych po prostu niezastąpiony; cóż trudno się dziwić… 😉
Jaki jest? Tak bardzo delikatny, że lżejszy od chmurki, sam rozpływa się w ustach. Duży i dobry to tak jakby już lepiej nic nie mówić jest obłędny! A do tego taki duży 😉
Prezentuje się prawda, że przepięknie? Wystarczy, że będzie posypany cukrem pudrem i będzie wyglądał jak milion dolarów, albo dla osób, które lubią poszaleć to czekolada roztopiona/sos czekolady. Uwierzcie mi wszyscy Wasi goście nie będą mogli oderwać na początku wzroku, a potem to jeszcze podniebienia 😉
Prosty przepis dla każdego, może nieco popękać, ale zakryjesz cukrem pudrem i nikt nie zauważy, bo to tak drobna niedoskonałość- wtedy widać, że to jest prawdziwy domowy sernik 😉 Jednak pieczemy w kąpieli wodnej aby była lepsza konsystencja była lepsza i nie tak bardzo popękany.
Najlepsza jest klasyka bo zawsze jest nie do pokonania, ona nigdy się nikomu nie nudzi!
Jeśli pieczesz swój sernik pierwszy raz lub chcesz upiec go tym razem dobrze to poczytaj tu Jak nie zwariować przy upieczeniu sernika? Idealny sernik – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl)
Szczegóły
ok. 20 porcji
1 godz. i 5 min.
niski
średni
Sernik:
1 kg zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego może być z wiaderka ale dobrej jakości np. Piątnica
10 jajek
250 g masła, miękkie
300 g drobnego cukru lub cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
drobno otarta skórka z 1 pomarańczy lub 1 łyżeczka ekstrakt z pomarańczy
sernik:
- Wszystkie składnik na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Okrągłą tortownicę o średnicy minimum 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni na funkcji góra-dół. W tym czasie można też zagotować wodę ( będziemy sernik piec w kąpieli wodnej, opisałam to niżej) - Żółtka dokładnie oddzielić od białek, i wymieszać z drobnym cukrem lub przesianym cukrem pudrem, odłożyć.
Miękkie masło ucierać dokładnie przez ok. 5 minut, aż nabierze puszystości. - Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem.
Następnie zmiksować z serem, przesianą mąką i ekstraktem pomarańczowym lub skórką z pomarańczy. Teraz nie miksować zbyt długo bo wtedy napowietrzamy masę serową, a taki sernik podczas pieczenia bardzo mocno rośnie, a potem gwałtownie opada, miksować tylko do połączenia. - Do osobnej miski przelać białka i ubić na sztywno, dodać do masy serowej i dokładnie ale jednocześnie bardzo delikatnie wymieszać, tak aby masa serowa opadła jak najmniej.
- Masę serową przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Natomiast do małej keksówki wlać wrzącą wodę ( tak do połowy formy).
- Na dno gorącego piekarnika umieścić keksówę z wrzątkiem, sernik natomiast położyć na półce niżej niż środkowa.
Sernik piec przez 1 godzinę i 5 minut. Sernik wyrośnie i zrumieni się, może też trochę popękać ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności zniweluje. - Po upieczeniu sernika nie wyciągać sernika z piekarnika, pozostawić go w zamkniętym piekarniku na kilka minut. Następnie studzić stopniowo po trochu otwierając delikatnie drzwiczki piekarnika, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać cukrem pudrem. Można polać też czekoladą (50 g czekolady deserowej roztopionej z 2 łyżkami masła).
- Sernika nie trzeba przechowywać w lodówce.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku