Sernik z kulkami orzechowymi – siostry Anastazji

Kolejna propozycja na Wielkanoc, tym razem z książki siostry Anastazji. Ciasta Anastazji zawsze robiły na mnie ogromne wrażenie te metrowe ciasta, jeśli widzieliście jej ciasta drapacze chmur przekładane warstwami, to wie o czym pisze 😉

Sernik jak, już zdążyliście zauważyć jest wysoki. Fantastyczny sernik, wpasuje się tak na dobą sprawę, na każdą okazję większą lub mniejszą w tym oczywiście i Święta. 😉 Ok nie będę kłamać trzeba troszkę posiedzieć w kuchni z tym sernikiem, ale to właśnie z tego słynną ciasta siostry Anastazji, ale ja to lubię gdy mogę właśnie dużo spędzać czasu w kuchni i patrzeć jak ciasto rośnie. Skomplikowany już jednak tak, nie jest jak mogło by się wydawać. Kroi się bardzo dobrze. Obiecuję że zachwyci każdego, jeśli nie to te złe opinie biorę na klatę i przyjmuje. 😉

Składa się z 2 dwóch biszkoptów które szykujemy i pieczemy oddzielnie. Na spodzie blaszki układamy jeden z biszkopt układamy w blaszce i smarujemy warstwą masy z kawą. Układamy wkładkę z orzechowymi kuleczkami, druga warstwa masy i układamy drugi biszkopt. Żeby nie było tak „goło” to polewamy oczywiście polewą czekoladową, na bazie śmietanki. I to by było na tyle.

Powodzenia! 😉

Szczegóły

Ilość:

21 x 23 cm forma

Czas pieczenia:

74-80 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Biszkopt:

  • 3 jajka duże

  • 1/2 szklanki drobnego cukru, do wypieków

  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżka kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego może być z wiaderka, ale dobrej jakości np. Piątnica lub zmielonego samemu z kostki, idealnie zmielić 3 krotnie, ale wiem że się już nie chce dlatego przynajmniej 2 krotnie

  • 100 g masła

  • 250 g cukru pudru

  • 8 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 budyń waniliowy

kulki orzechowe:

  • 300 g orzechów włoskich łuskanych

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

  • 3-4 łyżki cukru pudru

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 200 g masła miękkiego

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 2-3 łyżeczki mielonych orzechów włoskich

  • cukier puder do smaku

polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 100 ml śmietanki kremówki

biszkopty:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczeni. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, na funkcji góra-dół.
  • Do miseczki wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać i odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i zacząć ubijać wraz ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po, łyżce cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i powili dodawać po jednym żółtku i delikatnie, krótko zmiksować tylko do połączenia się. Wlać olej i znów krótko zmiksować.
  • Suchą mieszankę mąki wsypać do masy jajecznej w 2 partiach i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piez ok. 12-15 minut do tzw. suchego patyczka.
    W taki sam sposób upiec drugi blat biszkoptu.

sernik:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o takich samych wymiarach jak poprzednio, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, z funkcją góra-dół.
  • Miękkie masło przełożyć do misy miksera i utrzeć, wraz z przesianym cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz ser, przesiany proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników – nie miksować długo, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej.
  • Do osobnej miski przełożyć białka i ubić na sztywna pianę. Pianę dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżka, bardzo krótko tylko do momentu, aż składniki będą połączone (nie napowietrzać masy serowej).

Kulki orzeczowe:

  • Do miski przełożyć zmielone orzechy, dodać kwaśną śmietanę, przesiany cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą. Powinna powstać w miarę zwarta masa ( w razie potrzeby dodać jeszcze 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Formować niewielkie kuleczki (coś wielkości orzecha włoskiego)
  • Połowę przygotowanej masy serowej przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na masie ułożyć kulki orzechowe. Następnie wylać resztę masy serowej, przykrywając kulki orzechowe. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut.
  • Po upieczeniu sernika nie wyciągać z piekarnika. Sernik pozostawić na ok 1 godz. w zamkniętym piekarniku i po tym czasie delikatnie można zacząć otwierać drzwiczki piekarnika, ale robimy to powoli, otwieramy etapami.

Przygotowanie

  • Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej, ale nie wrzącej wody. Wystudzić.
  • Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać cukier puder, do smaku. Następnie wlać przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz zmielone orzechy. Zmiksować tylko do połączenia.
  • Na jednym z biszkoptów rozprowadzić połowę kremu kawowo-orzechowego, ułożyć wkładkę serową z kulkami orzechowymi. Rozprowadzić resztę masy i przykryć drugim biszkoptem.

Polewa:

  • Kremówkę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać do połączenia. Polewę wylać na wierzch biszkoptu i rozprowadzić po całej powierzchni. Zostawić na 15 minut do stężenia.

Smacznego!

inspiracja: smakinatalerzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *