Jak każdego roku, przed Wielkanocą smakuje nowych przepisów na babki, szukam tej najlepszej, trochę takiej tradycyjnej, ale z małą szczyptą nowości ;). Kto wie może to będzie właśnie ta babka gościć na moim świątecznym stole? 🙂
Jest bardzo smaczna z dodatkiem zmielonego twarogu. Leciutka i i wilgotna. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy zwykłym lukrem lub lukrem z dodatkiem kremu pistacjowego (ja zrobiłam z dodatkiem pistacji bo miałam akurat otwarty słoiczek po upieczeniu – Drożdżówki pistacjowe z lukrem pomarańczowym – Pokusy Żelki (pokusyzelki.pl) ) .
Kluczem do sukcesu jest dokładne i długie ubijanie masła z cukrem, a następnie jajek. Rezultat będzie wart Waszej pracy, a smak wynagrodzi długie ubijanie – obiecuje. 🙂
No to do dzieła! 😉
Szczegóły
forma na babkę 23 cm z kominem
ok. 45 minut
średni
średni
Oceń przepis:
Babka:
250 g twarogu sernikowego zmielonego (może być z wiaderka, ale dobrej jakości – ja jak zawsze użyłam z Piątnicy)
200 g masła miękkie
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją góra-dół. Formę na babkę z kominem o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i wsypać bułką tartą, nadmiar bułki tartej strzepać. Jeśli mamy formę sylikonową, to też jak najbardziej można jej użyć, jet to spore ułatwienie bo nie ma potrzeby wtedy smarowania tłuszczem, ani też wyspania bułki tartą. Babka sama wtedy łanie odchodzi od formy.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać cukier wanilinowy
- Masło umieścić w misie miksera i ubijać przez ok. 5 minut, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas cierpliwie ubijając na wysokich obrotach miksera.
- Następnie dodawać po jednym jajku w odstępach czasu, cały czas dokładnie ubijając składniki (masa może się trochę rozwarstwić
- Partiami dodawać twaróg cały czas ubijając.
- Mieszankę suchych składników (mąki, proszku i cukru) przesypać do ubitej masy i wolno zmiksować lub wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę
- Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć formę z babą z piekarnika w wystudzić. Babkę po wystudzeniu, delikatnie wysunąć z formy.
Lukier:
- Cukier puder przesiać do miseczki, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.
- Jeśli wolisz możesz dodać na koniec krem pistacjowego i znów wymieszać.
- Babkę ułożyć na paterze i polać lukrem zwykłym lub z dodatkiem pistacji.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku