Babka śmietankowa

Babka śmietankowa – idealny przepis na Wasz Wielkanocny stół. Obiecuję jednak, że będziecie mieli ochotę ją piec nie tylko na Wielkanoc, ha będzie Waszym częstym gościem tak po prostu bez okazji ;).

To delikatna, pachnąca , wilgotna i bardzo naprawdę bardzo długo utrzymuje swoją słabość, a to właśnie dzięki kwaśnej śmietanie. Bardzo ładnie rośnie, a po wyciągnięciu z formy prezentuje się przepięknie. Jest tak prosta w smaku, ale chyba właśnie dlatego jest tak nie wyobrażalnie pyszna!

Kluczem do udanej babki jest bardzo dokładne ubicie jajek z cukrem potem mieszamy już nie tak długo. Zasada jest prosta wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej. Mąkę na koniec mieszamy z ciastem bardzo delikatnie, nie można mieszać zbyt długo ponieważ wtedy „lubi” powstać zakalec- a tego przecież nie chcemy; no przynajmniej nie w tym przepisie ;).

Śmietankowy smak doskonale wpisuje się klimat wiosny, a już tym bardziej w okresie Wielkanocy!

Szczegóły

Ilość:

forma na babkę z kominem: 1,3 l

Czas pieczenia:

ok. 55 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

średni

babka:

  • 3 duże jajka

  • 225 g cukru drobnego

  • 260 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

  • 30 g masła, miękkiego

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

  • Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, z funkcją grzanie góra – dół. Formę na babkę z kominem o pojemności 1,3 l wysmarować dokładnie masłem i obsypać mąk, nadmiar mąki strzepać.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odstawić.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę ( powinna zwiększyć swoją objętość).
  • Dodać śmietanę i miękkie masło, zmiksować do połączenia.
  • Na koniec partiami tak 3-4 turach dodać przesiane suche składniki, cały czas miksując- na wolnych obrotach miksera.
  • Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 55 minut i piec do tzw. suchego patyczka.
    Babkę po tym czasie wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
  • Wierzch babki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: martagotuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *