Coś trochę dla zdrowia i przyjemności – to najbardziej lubię. Co to za ciasto? Główną rolę grają tu właśnie uwielbiane osobiście, przeze mnie daktyle. Kolejne składniki to tarta marchewka i orzechy. Ciekawy smak jest za sprawą karmelu. Całość kończymy na polewie czekoladowej- której nie polecam pomijać, ponieważ świetnie podkręca jeszcze bardziej smak ciasta.
Ciasto bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu. Mnie osobiście zachwyciło, a więc miejcie na uwadze i Wy ten przepis, ha teraz kiedy taka piękna jesień juz trwa! Do kubka z herbatką idealnie ;)!
Szczegóły
10×20 cm forma do pieczenia
50-55 minut
niski
niski
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej + 1 łyżeczka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka drobno startej marchewki
1 szklanka daktyli, pokrojonych
1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
szczypta soli
Ciasto:
- Formę keksową o wym. 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno posiekać a następnie podprażyć chwilkę na suchej patelni.
- 1 szklankę mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
- KARMEL :
Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i rozpuścić, aż zacznie być brązowy i wrzeć. Następnie powoli wlać gorącą wodę (uwaga bo po dodaniu wody cukier będzie mocno wrzał). - Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
- Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera naprzemiennie dodać w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel i wanilię.
- Marchewkę, orzechy i daktyle wymieszać z 1 łyżeczką mąki i wymieszać dokładnie. Wsypać do ciasta i delikatnie łyżką lub szpatułką wymieszać tylko do połączenia.
- Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej keksówki, całość wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Ciasto piec przez ok.50-55 minut do tzw. suchego suchego patyczka. Gotowe upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
- Masło rozpuścić w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodać kawałki czekolady i wymieszać do połączenia.
- Gotową polewą polać ciasto i zostawić na 15 minut, aby polewa mogła stężeć.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake