Ciasto z daktylami

Coś trochę dla zdrowia i przyjemności – to najbardziej lubię. Co to za ciasto? Główną rolę grają tu właśnie uwielbiane osobiście, przeze mnie daktyle. Kolejne składniki to tarta marchewka i orzechy. Ciekawy smak jest za sprawą karmelu. Całość kończymy na polewie czekoladowej- której nie polecam pomijać, ponieważ świetnie podkręca jeszcze bardziej smak ciasta.

Ciasto bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu. Mnie osobiście zachwyciło, a więc miejcie na uwadze i Wy ten przepis, ha teraz kiedy taka piękna jesień juz trwa! Do kubka z herbatką idealnie ;)!

Szczegóły

Ilość:

10×20 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

50-55 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności

niski

Karmel:

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki wody

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej + 1 łyżeczka

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 duże jajka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka drobno startej marchewki

  • 1 szklanka daktyli, pokrojonych

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych

  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 25 g masła

  • 25 ml mleka

  • 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto:

  • Formę keksową o wym. 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie drobno posiekać a następnie podprażyć chwilkę na suchej patelni.
  • 1 szklankę mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • KARMEL :
    Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i rozpuścić, aż zacznie być brązowy i wrzeć. Następnie powoli wlać gorącą wodę (uwaga bo po dodaniu wody cukier będzie mocno wrzał).
  • Zdjąć z ognia i zostawić do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Następnie na najniższych obrotach miksera naprzemiennie dodać w kilku porcjach mąkę, olej, ostudzony karmel i wanilię.
  • Marchewkę, orzechy i daktyle wymieszać z 1 łyżeczką mąki i wymieszać dokładnie. Wsypać do ciasta i delikatnie łyżką lub szpatułką wymieszać tylko do połączenia.
  • Gotowe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej keksówki, całość wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Ciasto piec przez ok.50-55 minut do tzw. suchego suchego patyczka. Gotowe upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.

Polewa:

  • Masło rozpuścić w rondelku razem z mlekiem. Następnie dodać kawałki czekolady i wymieszać do połączenia.
  • Gotową polewą polać ciasto i zostawić na 15 minut, aby polewa mogła stężeć.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *