Tadam! Oto i ona Królowa BEZA 🙂 Mój najulubieńszy letni deser z owocami (w moim przypadku truskawki). Rozpustna propozycja na sezon truskawkowy bo, to w końcu nasze, świeże i polskie truskawki!
Beza to przed wszystkim białka i drobny cukier, do tego delikatny krem mascarpone i owoce, dodatkowo; polewa. Może się wydawać, że ta beza jest naprawdę bardzo słodka, ale nie bo, właśnie owoce przełamują tą słodycz. Na zewnątrz jest chrupiąca i krucha a w środku delikatna. Zawsze krem i owoce wykładamy dopiero przed podaniem; jeśli np. wyłożymy od razu po upieczeniu i włożymy ją do lodówki – beza będzie miękka od kremu, a bezy nie lubią wilgoci.
Wygląda fantastycznie i zakocha się w niej każdy kto kocha bezy. Nie sposób oderwać od niej wzroku i oczywiście podniebienia 🙂
Panie i Panowie oto i ona: BEZA
Szczegóły
beza o średnicy 26 cm
90 minut
średni
niski
beza:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
krem:
250 g serka mascarpone (zimne)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
*opcjonalnie: 1 opakowanie śmietana-fix dla większej stabilności kremu
beza:
- Składniki na samą beze powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Blachę z wyposażeniem piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na tym papierze odrysować 26 cm okrąg.
- Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier drobny po 1 łyżce, cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej porcji cukru.
- Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez 3 minuty. Cukier ma być rozpuszczony całkowicie w bezie, można to sprawdzić biorąc między palce trochę piany i rozetrzeć między palcami; jeśli nie będziemy czuć cukru miedzy palcami to czyli, że cukier się już rozpuścił.
- Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubić na krótko wolnych obrotach.
- Beze wyłożyć na odrysowany, okrąg papieru do pieczenia. Pionowo wyłgładzić boki szpatułką lub łyżką.
- Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni C i od razu zmniejszyć do 150 stopni C. Suszyć przez 90 minut, na najniższej półce od piekarnika. Beza zapadnie się podczas pieczenia tworząc miejsce na krem i owoce, może też popękać, ale to normalne moja też popękała. Beze pozostawić w zamkniętym piekarniku.
krem:
- Do misy miksera przełożyć serek mascarpone, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i ubijać przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy swoją objętość i będzie sztywna.
- Krem wyłożyć na beze, posypać owocami. Dodatkowo można skropić polewą truskawkową
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmku