No nazwa idealnie pasuje do tej pory roku i pogody :). Taką jesień to lubię! 🙂
Mogę powiedzieć wiele dobrego o tym cieście ale w tym jednym poście to wszystko chyba się nie zmieści. Moi goście wczoraj nie mogli się nachwalić, a do dzisiejszej niedzielnej kawy ciasta nie miałam. Niby nic wielkiego można powiedzieć bo przecież biszkopt, powidła, krem śmietankowy i płatki migdałowe- ale tak naprawdę to jaki szał robi, każdy z każdym kęsem chce więcej, więcej i jeszcze dużo więcej. 🙂
To ciasto to walka o każdy najmniejszy kawałek- nie przesadzam ja już się przekonałam „na własnej skórze”
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień gdy smaki się przegryzą, a ciasto da się ładnie pokroić.
Na każdą okazję małe okazje lub te większe albo po prostu na zwykłą niedzielę, wpasuje się doskonale. Podane w formie zgrabnej kostki zachwyci nie jedną osobę, tą na diecie też ;). Nikt się nie oprze.
Ciasto nie powinno sprawiać choćby najmniejszych problemów w przygotowaniu. Początkujące osoby które chcą się nauczyć piec powinny spróbować swoich sił. Ciasto jest nasączone herbatą dzięki, czemu biszkopt nie jest „suchy”.
Więc, dlaczego nie spróbować? 😉
Szczegóły
25x35cm
30-35min
Przygotowanie
- Formę o wym. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 175stopni C, na funkcji góra-dół.
- Mąkę przesiać razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i zacząć miksowanie ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec ubijania masy dodawać stopniowo, cukier łyżka, po łyżce- masa powinna być gęsta i błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach ( ja dodałam w 3 turach) dodawać suche przesiane składniki i dużą drewnianą łyżką lub szpatułką bardzo delikatnie wymieszać- staramy się by masa jak najmniej nam opadła, nie należy też zbyt długo mieszać- może to skutkować powstaniem zakalca.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku przez 30-35min. do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Następnie ciasto wyciągnąć z blaszki i położyć biszkopt do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej.
Przygotowanie
- Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
- Składniki na nasączenie- wymieszać ze sobą.
- Jeden biszkopt umieścić z powrotem w blaszce i nasączyć połową herbaty.
Krem śmietankowy:
700ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
250g serka mascarpone (zimne)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Przygotowanie
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę miksować razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewać żelatynę- przy okazji zmniejszając obroty miksera do minimum.
- Połowę kremu wyłożyć na blat, który znajduje się w blaszce, przykryć drugim blatem biszkopta i nasączyć ponczem. Posmarować drugą warstwą powideł i wyłożyć drugą część biszkoptu. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
- Przed podaniem posypać pod prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Oceń ten przepis:
inspiracja: ilovebake