To „bezpieczne” połączenie bo ciasta czekoladowego z czekoladą, nutellą, muśnięte powidła śliwkowe, gdzieś w tym kremie ukryło się trochę kawy. Biszkopty oblane polewą czekoladową fajnie smakuje a wygląda także całkiem ładnie. 😉
Te blaty ciasta czekoladowego są na maxa kakaowe i moim zdaniem same w sobie są już tak wilgotne, że po prostu nie potrzebują dodatkowego nasączenia. Posmarowane powidłami z śliwek, ale jakiś inny dżem też się nada; istotne by wybrać kwaśny, dla przełamania słodyczy. Krem który bazę stanowi śmietanka kremówka, dodana czekolada i nutella powstaje wspaniały krem, przyznaje nie potrafię się oprzeć i nie podjeść ;). Wierzch ciasta to okrągłe biszkopty, a one oblane polewą czekoladową. Wszystko pasuje idealnie.
Idealne na każdą okazje i nie okazje, mocno polecam i Was ściskam muaaa! 😉
Szczegóły
23×35 cm forma do pieczenia
ok.35-40 minut
niski
średni
Ciasto czekoladowe:
180 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 jajek dużych
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
Krem czekoladowy:
700 ml śmietanki kremówki 30%
4 czubate łyżki kremu nutella
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Biszkopt:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odstawić na bok.
Jajka zacząć miksować razem z cukrami i szczyptą soli na jasną i puszystą jasną masę (ok. 8-10 minut). Następnie naprzemiennie dodać w kilku porcjach przesiane składniki oraz olej i miksować na średnich obrotach. Kończąc dodawanie na suchych składnikach. - Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić
- Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną przełożyć do formy i posmarować powidłami.
Krem czekoladowy:
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na chwilkę do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzać w mikrofali wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę zacząć miksować, ale nie na bardzo sztywno tylko tak 3/4 ubitej śmietanki. Dodać po łyżce krem czekoladowy, przesiany cukier puder i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i chwilkę zmiksować tylko do połączenia. Powinien powstać gesty krem.
- Wyłożyć 3/4 kremu na powidła i wyrównać, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć druga część kremu, całość wyrównać po całym cieście.
- Biszkopty (można lekko nasączyć w wodzie z sokiem cytryny i cukrem pudrem) ułożyć na wierzchu ciasta w rzędach.
Przykryć folią i zostawić na kilka godzin w lodówce lub najlepiej całą noc
Polewa czekoladowa:
- Śmietankę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na wierzch, rozsmarować po całym cieście i pozostawić do stężenia na ok. 15 min.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake