Ciasto czekoladowy obłoczek

To „bezpieczne” połączenie bo ciasta czekoladowego z czekoladą, nutellą, muśnięte powidła śliwkowe, gdzieś w tym kremie ukryło się trochę kawy. Biszkopty oblane polewą czekoladową fajnie smakuje a wygląda także całkiem ładnie. 😉

Te blaty ciasta czekoladowego są na maxa kakaowe i moim zdaniem same w sobie są już tak wilgotne, że po prostu nie potrzebują dodatkowego nasączenia. Posmarowane powidłami z śliwek, ale jakiś inny dżem też się nada; istotne by wybrać kwaśny, dla przełamania słodyczy. Krem który bazę stanowi śmietanka kremówka, dodana czekolada i nutella powstaje wspaniały krem, przyznaje nie potrafię się oprzeć i nie podjeść ;). Wierzch ciasta to okrągłe biszkopty, a one oblane polewą czekoladową. Wszystko pasuje idealnie.

Idealne na każdą okazje i nie okazje, mocno polecam i Was ściskam muaaa! 😉

Szczegóły

Ilość

23×35 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

ok.35-40 minut

Koszt:

niski

<br>Poziom trudności:

średni

Ciasto czekoladowe:

  • 180 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 6 jajek dużych

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 120 ml oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%

  • 4 czubate łyżki kremu nutella

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • 100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

Biszkopt:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odstawić na bok.
    Jajka zacząć miksować razem z cukrami i szczyptą soli na jasną i puszystą jasną masę (ok. 8-10 minut). Następnie naprzemiennie dodać w kilku porcjach przesiane składniki oraz olej i miksować na średnich obrotach. Kończąc dodawanie na suchych składnikach.
  • Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 175 stopni C przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić
  • Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną przełożyć do formy i posmarować powidłami.

Krem czekoladowy:

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić na chwilkę do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzać w mikrofali wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę zacząć miksować, ale nie na bardzo sztywno tylko tak 3/4 ubitej śmietanki. Dodać po łyżce krem czekoladowy, przesiany cukier puder i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Na koniec wlać ostudzoną żelatynę i chwilkę zmiksować tylko do połączenia. Powinien powstać gesty krem.
  • Wyłożyć 3/4 kremu na powidła i wyrównać, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć druga część kremu, całość wyrównać po całym cieście.
  • Biszkopty (można lekko nasączyć w wodzie z sokiem cytryny i cukrem pudrem) ułożyć na wierzchu ciasta w rzędach.
    Przykryć folią i zostawić na kilka godzin w lodówce lub najlepiej całą noc

Polewa czekoladowa:

  • Śmietankę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na wierzch, rozsmarować po całym cieście i pozostawić do stężenia na ok. 15 min.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *