Ciasto hawanka

Bardzo efektowne warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, przykryte krem czekoladowym, następnie herbatnikami maślanymi, warstwa kajmaku, herbatniki ciemne i krem śmietankowy. Całość jest ozdobiona czekoladą. Wyśmienity deserek na każdą okazję.

Nie jest zbyt słodkie, ani też mdłe bo biszkopt posmarowany jest dżemem porzeczkowym. Fajnie ten kwaśny dżem kontrastuje z słodkimi warstwami.

Wszystkie warstwy uzupełniają się idealnie i tworzą zgrany duet. Ciasto musi być dobrze schłodzone, żeby wszystkie warstwy się przegryzły, a herbatniki zmiękły- wtedy ciasto da się ładnie pokroić.

Ciasto jest bardzo sycące, więc jeden kawałek, no może co niektórym 2 kawałki.

Szczegóły

Ilość:

blacha: 24×24 cm

Czas pieczenia:

30-35min

Koszt:

średni

Poziom trudności:

śrdeni

biszkopt:

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta soli

krem czekoladowy:

  • 500 ml mleka

  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki nuttelli

  • 200 g masła, w temp. pokojowej

krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • *2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

nasączenie:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy

  • 2 łyżeczki cukru

dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, mały

  • 200 g masy kajmakowej

  • opakowanie herbatników maślanych i kakaowych

  • starta gorzka czekolada- do oprószenia

krem czkoladowy:

  • 400 ml mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Gorące mleko zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlać zimną mieszaninę. Ponownie przełożyć na nieduży ogień i gotować, aż budyń będzie gęsty. Owinąć folią i zostawić do wystudzenia.

Biszkopt:

  • Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni C.
  • Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć miksować z szczyptą soli, na sztywną piane. Pod koniec miksowania dodać stopniowo, łyżka po, łyżce cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku, miksować tylko do połączenia. Na koniec za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki w kilku niedużych porcjach dodać suche składniki.
  • Delikatnie wymieszać, aby piana z białek jak najmniej opadła, mieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy i piec przez ok. 30-35 minuty do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć i zostawić do wystudzenia. Następnie nasączyć naparem z kawy (ostudzonym) i biszkopt posmarować dżemem.

Przygotowanie

  • Miękkie masło zmiksować na tzw. puch, następnie po łyżce dodać wystudzony budyń i nuttellę. Gotowy wyłożyć na biszkopt i przykryć jasnymi herbatnikami.
  • Posmarować lekko ciepłą masą kajmakową (można lekko podgrzać puszkę w rondelku z gorącą wodą i przykryć herbatnikami kakaowymi. Na czas przygotowania kremu włożyć do lodówki.

krem śmietankowy:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Kremówkę miksować na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz mleko w proszku-(jeśli używamy).
  • Na koniec niewielkim strumieniem wlać żelatynę. Krem wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc lub kilka godz.
  • Przed podaniem podać startą czekoladą.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *