Ciasto kajmakowa porzeczka

Kajmakowa porzeczka inaczej kilka warstw prostego ciasta przekładanego czekoladowe ciasto połowa dżemu porzeczkowego krem kajmakowy który jest na bazie masła. Warstwa herbatników, dżem porzeczkowy i druga część kremu słodkiego kremu kajmakowego. Przykryte drugą częścią ciasta i polewa (każdą kostkę można opcjonalnie udekorować suszoną śliwką.

Wygląda miło dla oka, całość smakuje wybornie- nie jest przesłodzone pomimo bardzo słodkiego kremu, a jest to zasługa dżemu porzeczkowego. Dla mnie jeden kawałek jest zdecydowanie wystarczając. Dla mnie jest idealne ponieważ nie jest zbyt słodkie przez co nie jest mdłe. Jest idealne na każdą okazje.

W miarę proste i szybkie, takie idealne do niedzielnej kawy.

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia: 24×24 cm

Czas pieczenia:

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 200 g masła

  • 125 ml mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 4 duże jajka (oddzielnie- białka na żółtka)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

krem:

  • 300 g masła temp. pokojowa

  • 600 g masy kajmakowej

polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 1 duży słoiczek dżemu porzeczkowego

  • 1 paczka herbatników kakaowych

ciasto:

  • Jajka powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, na funkcji grzanie góra-dół.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odłożyć.
  • Masło, cukier, mleko i kakao przełożyć do rondelka. Podgrzać aż do rozpuszczenia się wszystkich składników (uwaga, aby masy nie przypalić). Zostawić do wystudzenia.
  • Do czekoladowej masy dodać żółtka i przesiane suche składniki. Zmiksować do połączenia.
  • Do misy miksera przełożyć białka i miksować ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pianę z białek dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie połączyć, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  • Wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części (jeśli góra będzie nierówna, lekko należy ją ściąć by wyrównać ciasto.
  • Jedną część ciasta ułożyć na dnie formy i posmarować połową dżemu.

Krem:

  • Masło powinno mieć temp. pokojową. Masło miksować przez chwilką do puszystości. Następnie dodawać po łyżce kajmak, zmiksować po każdym dodaniu.

Przygotowanie

  • Połowę kremu wyłożyć na dżem i równomiernie rozsmarować. Ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć pozostały krem, na kremie rozsmarować dżem porzeczkowy. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego
  • Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.

polewa:

  • Śmietankę kremówkę mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wylać na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzić po całym cieście.
  • Ciasto najlepiej jest wyjąć ok. 30 minut przed podanie krem jest wtedy miękki, a nie twardy.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *