Ciasto Królowa Śniegu

Zaskakuje swoimi niebieskim kolorami i smakiem. Jest tak delikatne jak obłoczek i samo rozpływa się w ustach. Nie jest przesłodzone, a galaretka dodaje jeszcze większej „świeżości”.

Podstawą ciasta jest biszkopt, warstwa budyniowa (która zabarwiona jest na niebieską galaretką). Następnie ułożone biszkopty, krem śmietankowy i niebieska galaretka. A na sam koniec możemy zrobić kleksy z bitej śmietany- jeszcze lepiej prezentuje się nasze ciasto. Tak bajkowo, nieprawdaż? 🙂 Cudowne ciasto, które z pewnością zrobi wrażenie na dzieciach, ale i nie tylko. 🙂

Jest takie lekkie, że można się zapomnieć i zjeść kilka kawałów ;).

U mnie gościło na Sylwestra, wszyscy moi domownicy i goście pochłoneli. Wszystkiego dobrego w Nowym 2022 Roku! 🙂

Szczegóły

Ilość:

24x24cm

Czas pieczenia:

20-25 minut

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

Biszkopt:

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki cukru do wypieków drobnego

  • szczypta soli

Krem Niebieski:

  • 500ml mleka

  • 1 budyń waniliowy (w proszku)

  • 2 łyżki cukru

  • 1 galaretka niebieska (u mnie jagoda i jeżyna)

Krem Śmietankowy:

  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa

  • 200 ml wody, gorącej

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

Wierzch:

  • 2 galaretki niebieskie ( ja użyłam o smaku jagody i jeżyny )

  • 750 ml wody gorącej

dodatkowo:

  • paczka biszkoptów okrągłych

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżka mleka w proszku

biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, z funkcją góra-dół.
    Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Obydwie mąki przesiać do miseczki- odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera wraz z szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać powoli cukier, dodawać łyżka po łyżce i miksować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać powoli po jednym żółtku i miksować do momentu połączenia się.
  • Przesianą mąkę dodać w kilku partiach i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką, mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
  • Do przygotowanej wcześniej formy, przełożyć masę biszkoptową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Zaraz po wyjęciu gorące ciasto rzucić na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Zostawić do wystudzenia.

Krem niebieski:

  • W 150 ml mleka rozpuści proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać niebieską galaretkę (proszek), wymieszać do rozpuszczenia.
    Owinąć folią spożywczą, żeby nie powstał na wierzchu kożuch i zostawić do wystudzenia.
  • Masę ostudzoną wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Na tężejącej masie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietankowy:

  • Galaretkę agrestową lub cytrynową rozpuści w gorącej wodzie, zostawić do całkowitego wystudzenia. 400 ml kremówki ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz powoli wlewać przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę- zmiksować do połączenia
  • Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopty i ponownie włożyć do lodówki, aż do całkowitego ścięcia.

Wierzch:

  • Galaretki jagodowe rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki.
    Galaretkę już mocno tężejącą wyłożyć na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Ciasto powinno być w lodówce minimum kilka godzin.
  • Przed podaniem ubić 200 ml śmietanki kremówki na sztywną masę. Pod koniec dodać mleko w proszku i chwilkę zmiksować.
  • Do rękawa cukierniczego przełożyć z ozdobną tylką ( u mnie w kształcie gwiazdki) krem i wyciskamy dekorować każdy kawałek, ciasta pokrojonego w kostki.
    Ja dla jeszcze ładniejszego efektu posypałam posypką w kształcie śnieżynek

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *