Ciasto marchewkowe z kremem

Najprostsze ciasto marchewkowe z lekkim śmietankowym kremem. Jest z dużą ilością marchewki, ale w cieście nie jest wyczuwalna. Na wierchu warstwa delikatnego kremu który jeszcze bardziej odświeża nasze ciasto. Jako dekorację służy nam jeszcze świeżo starta marchewka. Wszystko wygląda wspaniale! Och co to za kolor…! Prawda- piękny 😉

Ekspresowe ciasto, a ja wiem że takie ciasta bardzo lubicie 😉 Doskonałe na każdą okazję. Nie byłam za bardzo przygotowana ponieważ poszło mi zbyt szybko a wszyscy chcą drugi kawałek… na moje szczęście miałam upieczone coś jeszcze.

Zapiszcie koniecznie przepis i jak najszybciej. 😉

Szczegóły

Ilość:

24×24 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

35-40 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1 i 1//2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 3 szklanki drobno startej marchewki

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 400 g serka kremowego śmietankowego

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp pokojowej.
    Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarni nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać obydwa cukry i wymieszać.
  • Jajka zacząć miksować razem z startą marchewką, olejem oraz solą. Dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.

Krem

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali dosłownie kilka sekund (u mnie zazwyczaj jest to ok. 25 sekund. Nie należy jej zbyt mocno podgrzewać ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Śmietankę zacząć miksować razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz wlać powoli żelatynę.
  • Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto i wyrównać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.
    Przed podaniem udekorować startą marchewką.

Smacznego !

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *