Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Jesień to spadające liście, zimne wieczory z kubkiem gorącego kakao lub herbaty i… CIASTO MARECHWOWE 🙂 Jesień wymarzona. 🙂 Ciasto które wygląda tak „chłodno”, a smakiem rozpieszcza podniebienia, rozpływa się w ustach.

Mocno aromatyczne, bardzo wilgotne od marchewki, słodziutkie, a podczas pieczenia cały dom pachnie cynamonem i do tego ten kolor taki intensywny, taki jesienny. Krem jest delikatny na bazie kremówki i masła orzechowego.

Każdy, naprawdę każdy kęs powoduje- więcej! Wygląda i prezentuje się fantastycznie. Pokrojone w zgrabne kostki zahipnotyzują nie jednego gościa ;). Moje zdjęcia tak dobrze tego nie odzwierciedlają jak genialnie się prezentuje i smakuje, więc musicie micie mi uwierzyć na „słowo” i w najbliższym czasie oczywiście samemu spróbować do czego bardzo serdecznie zapraszam. 🙂

Ja za Was trzyma kciuki by ciasto wyszło pyszne a Wy do roboty. 😉

Szczegóły

Ilość:

blacha o wym. 25x35cm

Czas pieczenia:

40-50min.

Ciasto marchewkowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia

  • 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 5 dużych jajek

  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 i 1/3 szklanki oleju np. rzepakowy

  • 2 i 1/2 szklanki marchewki surowej

Przygotowanie

  • Formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, i imbir- przesiać do miski, odłożyć. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych ochach.
    W misie miksera umieścić jajka i cukier na jasną i puszystą masę przez ok. 5-7 min. W kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec dodać startą marchewkę i delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, wymieszać do połączenia. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części- jeśli jest troszkę nie równe można trochę ściąć wierzch ciasta by, wyrównać.

Krem orzechowy:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30% zimnej

  • 250g serka kremowego, naturalnego

  • 5 łyżek masła orzechowego bez cukru i soli lub z niską zawartości soli i cukru

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzać w mikrofali. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • W misie miksera umieścić serek i kremówkę- miksować na gęstą masę. Pod koniec miksowania dodać przesiany cukier puder oraz po łyżce masło orzechowe. Na koniec wlewać niewielkim strumieniem żelatynę wprost pod mieszadło/widełki miksera.
  • Dolny blat ciasta marchewkowego włożyć z powrotem do formy. Połowę kremu wyłożyć na ciasto marchewkowe i przykryć drugim blatem marchewkowym i wyłożyć drugą część kremu.
  • Ciasto owinąć szczelnie folią lub włożyć do lodówki by nie chłonęło zapachów z lodówki

Dodatokwo:

  • ok 3/4 szklanki zmielonych orzechów u mnie włoskie (bo najwięcej ich mam na ogródku ;))

Przygotowanie

  • Przed podaniem posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Kroić w koski, podawać, i delektować ;).

Smacznego!

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *