Ciasto marchewkowe z truskawkami

Czy próbowaliście kiedyś połączenia marchewki i truskawek, jeśli nie to mam nadzieje, że to ciasto porwie Wasze serca i na stałe znajdzie się w Waszych ulubionych. 😉

Wilgotne, mięsiste ciasto marchewkowe, galaretka w, której zatopione są truskawki i do tego leciutki krem śmietankowy z dodatkiem serka serowego. Przepyszne połączenie.

Marchewka jest w cieście jest niewyczuwalna, a dodaje wilgoci, cynamon dodaje niesamowitego aromatu, dzięki któremu chcemy jeszcze i jeszcze…. 🙂 Owoce w galaretce dają rześkość, a krem ma w sobie taką lekkość.

Jest dość szybkie i łatwe, na letnie spotkania w ogrodzie idealne 😉 Połączenie marchewki i truskawek to letni hit. 🙂

Może zaserwujemy sobie taki ekskluzywny deserek na najbliższą okazję, albo o tak po prostu? 😉

Szczegóły

Ilość:

forma: 24 x 24 cm

Czas pieczenia

30 – 40 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 3 jajka

  • 200 g cukru brązowego

  • 200 ml oleju rzepakowego

  • 1/2 tartego jabłka

  • 250 g startej marchewki

  • 60 g wiórków kokosowych

  • szczypta soli

krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 200 g serka naturalnego, kremowego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka żelatyny lub 1 opakowanie śmietany fix

  • 1/4 szklanki wody

galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe

  • 700 ml gorącej wody

  • ok. 350 – 400 g truskawek

ciasto:

  • Wszystkie składnik powinny być w temp pokojowej.
    Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp 170 stopni C.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiać do miseczki.
  • Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o o grubych oczkach.
  • Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Następnie delikatnie połączyć za pomocą dużej łyżki z marchewką, jabłkiem, wiórkami kokosowymi. Na koniec dodać przesiane składniki oraz sól i wymieszać tylko do połączenia.
  • Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i piec w temp. 170 stopni C przez 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i jeśli ciasto jest nie równe to proszę je ściąć i wtedy się wyrówna.

galaretka:

  • Galaretki zalać wodą, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i zostawić do lekkiego stężenia. Truskawki pokroić na kawałeczki i wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki, aż będzie ścięta.

krem:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali. Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę miksować razem z serkiem na gęsty krem. Na koniec dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach. Wyłożyć na ściętą galaretkę z owocami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *