Ciasto Przysmak Sułtana

Nazwa śmieszna, ale to najprawdopodobniej przez bogaty w smak kremu z cukierków czekoladowych (Trufle, te ciemne) no i inne warstwy ciasta, oczywiście też są niczego sobie 😉 Wydaje mi się, że żaden Sułtan nie pogardził by takim ciachem ;).

Ekstra ładnie się prezentuje po przekroju i świetnie smakuje, jakby taka XXXL wersja cukierka czekoladowego! Nooo… Mega 🙂

Nie jest skomplikowane bo obydwa kremy, ustabilizowane są galaretką, więc nie ma takiej nawet siły, żeby w masie powstał taki ” glut” lub grudki; tu używamy galaretki którą rozpuszczamy i ostudzoną łączymy ze śmietanką.

Warte Waszej uwagi. Upieczmy pyszne ciasto, a potem będziemy się delektować każdym kęsem. 🙂

Ps. To jest też ten typ ciasta, gdzie rodzina kłóci się o ostatni kawałek, więc- UWAGA!

Szczegóły

Ilość:

24×24 – forma do pieczenia

Czas pieczenia:

ok. 35 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Ciasto:

  • 200 g masła (miękkiego)

  • 5 dużych jajek

  • 150 g cukru drobnego do wypieków

  • 180 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 łyżek mleka

  • 3 łyżki kakao

Masa truflowa

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej

  • 250 cukierków czekoladowych Trufle

  • 250 g serka mascarpone , zimne

  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej albo przezroczystej (1 opakowanie galaretki to ok 70 g)

  • 100 ml gorącej wody

Bita śmietana

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej

  • 250 g serka mascarpone, zimne

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej albo przezroczystej

  • 100 ml gorącej wody

dodatkowo:

  • gorzka czekolada do dekoracji, tylko do posypania wierzchu ciasta

Ciasto czekoladowe:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, na funkcji góra – dół.
    Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miseczki przesiać – mąkę, proszek do pieczenia i kakao
  • Miękkie masło miksować z cukrem, na tzw. puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku stale miksując.
  • Następnie powoli wsypać suchą mieszankę mąki, można delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera, albo po prostu za pomocą szpatułki- mieszać tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać mikserem lub szpatułką, mieszać znowu tylko połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnik. Piec przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięci. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty ciasta, jeśli na cieście powstała taka „górka” i jest nierówne to proszę przed przekrojeniem ciasta ściąć, najpierw tą nierówną część.

masa truflowa:

  • Do rondelka wlać śmietankę i wsypać posiekane cukierki. Całość pogrzać na małej mocy palnika, mieszając aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Nie doprowadzić jej do wrzenia.
  • Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki.
  • W tym czasie rozpuścić połowę galaretki w 100 ml wody i pozostawić do wystygnięcia
  • Zimną czekoladową masę, przełożyć do misy miksera i dodać serek mascarpone i ubijać na gęsty krem, na koniec wlać cienkim strumieniem całkowicie wystudzoną galaretkę, galaretka ma być jeszcze płynna, miksować na niskich obrotach miksera do połączenia.
  • Krem wyłożyć na pierwszy blat ciasta czekoladowego i wyrównać, a następnie przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Wstawić do lodówki.

krem śmietankowy:

  • Połowę galaretki rozpuścić w 100 ml gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Galaretka ma być wystudzona całkowicie, ale wciąż płynna! Można też wstawić ja na chwilę do lodówki, ale trzeba pilnować, aby się nie ścieła.
  • Śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubić na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie sztywna. Następnie dodać przesiany cukier puder krótko zmiksować. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem, wlać wystudzoną i dalej płynną galaretkę- krótko zmiksować.
  • Krem wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 3-4 godz., ale najlepiej na całą noc.

Przygotowanie

  • Przed podaniem posypać stratą czekoladą.

Smacznego!

inspiracja: e-przepisykulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *