Cóż to było za obłędne ciasto z kremem!? Powaliło nas na kolana!
Ciasto kruche do tego z kajmakiem, krem kawowy, a w środku orzechowo-kokosowa beza. Ciasto sporych rozmiarów, doskonałe na święta i inne uroczystości. Połączenie tych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednak ciasto jest sycące. Nie da się zjeść dużo, idealne do podziału.
Przepyszne ciasto, powinno posmakować większej części Waszych gości. Pieczone w dużej blaszce po to, aby nikt nie „walczył” o ostatni kawałek ;).
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczenia
5o minut
średni
średni
beza orzechowa:
5 dużych białek, w temp, pokojowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
ciasto kruche:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
2 duże żółtka, zimne
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem kawowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
300 g serka mascarpone, zimnego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka gorącej wody- wymieszać
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
*żelatynę można zaminić na śmietana-fix
beza orzechowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C z funkcją góra-dół. - Orzechy zmielić, a następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i łyżeczką mąki.
- Białka mikoswać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec mikowania dodać stopniowo po łyżece cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Obroty miksera zmnijszyć do minimum i wlać sok z cytryny. W kilku porcjach dodać syche składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
- Bezę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Po upieczeniu bezy nie wyjmować z piekarnika ona ma tam zostać. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
kruche ciasto:
- Żółtka i masło powinny być prosto z lodówki. Formę o takich samych wymiarach jak poprzednio wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem i cukrem pudrem. Następnie dodać kawałki zimnego masła i szybko posiekać nożem lub siekaczką do ciasta lub mieszać mieszadłem od miksera. - Dodać żółtka oraz sól i szybko wyrobić, aż poswtanie jednolite ciasto. Ponieważ ciasto kruche nie lubi ciepła to zagniatamy ciasto jak najszybciej aby nie ogrzewać zbyt składnkiów.
- Gotowe ciasto owoinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1-1,5. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na fukcji grzanie góra-dół. Ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy placke w kształcie formy.
- Całe ciasto nakłuć widelcem. Wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do gorącego piaekarnika, piec przez ok. 20 minut do zarumieniania się. Po upieczeniu wyjąć i zostawić do wystudzenia.
Całe ciasto posamrować równomiernie kajmakiem
krem:
- Żelatynę zalać wodą i zsotawić do napęcznienia. Następnie przez chilkę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zosawić do wystudzenia.
- Kawę wymieszać z łyżką gorącej wody.
Zimną śmietnakę i mascarpone miksować na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz wlać ostdzoną kawę. - Na koniec wlać niewilkim strumieniem żelatynę.
- Połowę kremu wyłożyć na kajmak, wyrównać. Bezę orzechową delikatnie odkleić od papieru i wyłożyć na ciasto i oraz wyłożyć drugą część kremu. Gotowe ciasto owinąć folią i włoć do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin.
- Przed podaniem dekoraować połowkami orzechów włoskich
Smacznego!
inspiracja: ilovebake