Kostka śliwkowa to jesienne ciasto nadzienie śliwkowe na puszystym cieście, delikatny krem śmietankowy, przykryte herbatnikami i muśnięte cytrynowym lukrem. Pyszne delikatne, nietuzinkowe ciasto które Was zachwyci. Szczerze podoba mi się to połączenie śliwek i delikatnego kremu.
To ciasto jest kilku warstwowe i wydawać się może, że zajmuje dużo czasu i jest skomplikowane ; nie, nie aż tak dużo jak może się wydawać – idzie dość sprawnie. Zalicza się bardziej do tych prostych ciast. 😉
W sezonie na śliwki na prawdę warto wypróbować bo efekt jest fenomenalny. Polecam :*
Szczegóły
forma: 24x24cm
30-40 minut
niski
średni
ciasto:
170 g masła (temp. pokojowa)
150 g cukru
3 duże jajka
210 g mąki pszennej tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub skórki z otartej połowy cytryny
krem śmiatnowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni C, na funkcji góra-dół. - Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
- Miękkie masło miksować z cukrem na tzw. puch przez kilka minut. Następnie dodawać po jednym jajku miksując po dodaniu jednego.
- W trzech porcjach dodać przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec połączyć ze śmietaną i ekstraktem za pomocą dużej łyżki lub szpatułki, mieszać tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do wystudzenia.
nadzienie śliwkowe:
- Śliwki pokroić na kawałeczki i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, cynamon i gotować z odrobiną wody, przez kilka minut. Gdy śliwki będą miękkie zdjąć z palnika i lekko wystudzić.
- Do lekko przestudzonych śliwek dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia i lekkiego tężenia.
- Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
krem śmietankowy:
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Śmietankę miksować na gęstą masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem na niskich obrotach miksera wlać żelatynę.
- Wyłożyć na masę śliwkową. Przykryć herbatnikami.
lukier:
- Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę – dokładnie wymieszać. Lukier rozsmarować po herbatnikach i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake