Ciasto z galaretką i truskawkami

Obowiązkowo co roku musi się znalezć w u mnie w domu. Klasyk który nie ma sobie równych, kochają go dzieci i dorośli. Hit każdej imprezy i spotkania z rodziną. 🙂

Dla przypomnienie jest to puszysty biszkopt, nasączony wodą i sokiem z cytryny. Leciutki krem na bazie śmietanki z mascarpone. I na koniec chyba ta najważniejsza część czyli, truskawki w galaretce. Całość smakuje jak najlepsze ciasto na świecie (ha ha to opinia mojego taty) ;).

Bardzo znane dla każdego ciasto i tym samym sądzę, że nikt nie odmówi drugiego kawałka. Przewidziałam to, że większość z Was woli mieć takiego ciasta dużą blachę, dlatego specjalnie w takiej rodzinnej blaszce jest podany przepis 😉

Wychodzi bardzo lekkie i delikatne, chociaż odpalanie piekarnika w takiej temperaturze jakie mamy teraz jest ryzykowne, ale wiecie biszkopt można upiec wieczorem i wystudzić następnie owinąć szczelnie folią, a następnego dnia już działać tylko z kremem i truskawkami 🙂

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia 25×35 cm

Czas pieczenia:
Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

biszkopt:

  • 5 jajek, dużych

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

krem śmietakowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 500 g serka mascarpone

  • 5-6 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietana – fix

  • 1/4 szklanki wody

warstwa galaretkowa:

  • 2opakowania galaretki truskawkowej

  • 800 ml gorącej wody

  • ok. 450 – 500 g truskawek

Biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną przesiać do miseczki.
    Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodać powoli, łyżka po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku, zmiksować krótko tylko do połączenia.
  • Na koniec w kilku małych porcjach dodać suche składniki ( ja zawsze dodaje w trzech turach) i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie i krótko wymieszać, mieszać tak od dołu do góry, nie mieszać po bokach miski, ponieważ mąka jest na dnie.
  • Masę biszkoptową przełożyć do formy do pieczenia, równo rozprowadzić po całej formie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 – 35 minut.
  • Po upieczeniu zostawić do wystudzenia, następnie nasączyć.

krem:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  • Śmietankę razem z serkiem mascarpone zacząć miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę
  • Krem wyłożyć na biszkopt i całość rozprowadzić.

Galaretka:

  • Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i włożyć do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
  • Truskawki pokroić na kawałki i wyłożyć na stężały już krem. Galaretkę już tężejąca wyłożyć na truskawki i równo rozprowadzić. Całość włożyć na minimum kilka godzin do lodówki

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *