Nowa odsłona chmurki tym razem w roli głównej będą gruszki. Teraz to ciasto smakuje najlepiej ze względu na aurę za oknem, ale można piec ją przez cały rok.
Podejrzewam, że będzie smakować większości bo zarówno ciasto, galaretka, krem i beza są delikatne.
Ciasto składa się z kruchego ciasta z dużą ilością żółtek, następnie gruszki z galaretką, kolejna warstwa to leciutki krem, a na sam koniec obowiązkowo słodka beza posypana wiórkami kokosowymi; dają bardzo fajny smak. Pamiętajmy, że beze wykładamy dopiero przed podaniem bo pod wpływem, kremu, z czasem staje się „mokra”
Gruszkowa chmurka najpierw wyglądem (bo najpierw jemy oczami ;)) a potem już smakiem. Nie do przesady zbyt słodkie bo, warstwa owocowa ożywia ciasto.
Ciasto nie uważam za trudne i też nie tak czasochłonne jak może się wydawać. Pieczone w dużej formie (tej rodzinnej blaszce).
Powodzenia 😉
Szczegóły
25×35 cm forma do pieczenia
75-80 minut
średni
średni
ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
4 żółtka zimne
40 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
beza:
4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki wiórków kokosowych
ciasto kruche:
- Forma do pieczenia o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i mieszać mieszadłem miksera lub szybko siekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz sól i szybko zagnieść.
- Wylepić ciastem dno przygotowanej wcześniej formy i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 190 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. Nakłuć całe ciasto widelcem i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć i wystudzić
warstw gruszkowa:
- Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody odstawić do wystudzenia i do lekkiego ścięcia.
- Gruszki pokroić na kawałki i wyłożyć na kruche ciasto. Tężejącą galaretkę wyłożyć na gruszki, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
krem śmietankowy:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia.
- Kremówkę razem z serkiem mascarpone ubić na gęsty krem. Dodać przesiany cukier puder oraz cienkim strumieniem wlać wystudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia na niskich obrotach miksera.
- Krem wyłożyć na zastygniętą już galaretkę.
beza:
- Formę do pieczenia o takich samych wymiarach jak poprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka, po łyżce dodawać powoli drobny cukier, miksować do momentu kiedy nie będzie wyczuwalny cukier pod palcami; czyli, że już się rozpuścił.
Masa powinna być gęsta i błyszcząca. - Nie przerywając miksowania dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy, ( najwygodniej jest mieć dwie takie same blachy, ale jeśli nie macie to piec beze, zaraz po cieście kruchym) wykonując takie fantazyjne esy-floresy, na koniec wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Beze włożyć do gorącego piekarnika (beze piec na najniższej półce piekarnika) i od razu zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i suszyć beze jeszcze przez 20 minut. Beze zostawić w piekarniku zamkniętym, ma się w nim wystudzić.
- Beze wyłożyć na ciasto przed podaniem.
Smacznego!
inspiaracja: ilovebake