Jabłecznik straciatella

Nieco inny jabłecznik, bo wzbogacony o delikatny krem staciatella w cieście biszkoptowym i jabłka z cynamonem. Fajnym dodatkiem do jabłek to galaretka cytrynowa, jeszcze bardziej ożywia ciasto i daje jeszcze lepszej rześkości.

Leciutki biszkopt, jabłka z cynamonem i całość jest przykryta krem śmietankowym z dodatkiem mascarpone z dodatkiem czekolady (lub tak jak u mnie czekoladowa posypka) obydwie wersje będą smaczne. 😉

Idealnie wpasuje się to ciasto w tym sezonie, a do tego jak ładnie wygląda! Smakuje po prostu doskonale! 🙂 No bo jak mogło nie smakować? No ja!?

Szczegóły

Ilość:

forma 24×24 cm

Czas pieczenia

30-35 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Biszkopt:

  • 4 duże jajka

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek odmiany „szara reneta” lub „antonówka” to są najlepsze odmiany jabłek do ciast

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 szklanki wody

krem straciatella:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

  • 300 g serka mascarpone

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady

biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C z funkcją góra-dół.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki- odłożyć.
  • Białka oddzielić od żółtek i białka zacząć miksować w misie miksera ze szczyptą soli, na sztywną piankę. Gdy piana będzie już sztywna dodawać łyżka po łyżce cukier stopniowo, cukier ma być rozpuszczony. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać po jednym żółtku. Zmiksować tylko do połączenia i miksować bardzo powoli.
  • W kilku niedużych porcjach dodać przesiane suche składniki (ja zawsze dzielę sobie na trzy tury) i bardzo delikatnie, dużą łyżką wymieszać tylko do połączenia, tak aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.

warstwa jabłkowa:

  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i skopić sokiem z cytryny.
  • Przełożyć do rondelka, dodać cynamon oraz wodę i dusić przez prze ok. 5-10 minut, aż lekko zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać, wystudzić.
    Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem ciasta.

krem straciatellla:

  • Kremówkę i serek mascarpone zacząć miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz czekoladową posypkę lub startą czekoladę.
  • Gotowy krem wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch.
    Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *