Słoneczne, wiosenna, lekka i delikatna kostka, a do tego nie wymagająca pieczenia. Bardzo proste przygotowanie i a jeszcze lepsze w smaku ;).
Ciasto pięknie wygląda, dodające słońca i nadziei, że jutro może jednak będzie lepiej, pomimo tego dziwnego, nowego świata…
Pomimo użycia całej puszki kajmaku i 240 g czekolady karmelowej, wcale nie jest jakoś bardzo słodki. Brzoskwinie sprawiają, że ciasto nie jest mdłe, przełamują słodycz kremu. Brzoskwinie sprawiają, że ma taki akcent charakterystyczny dla wiosennych słodkości i dlatego też polecam na Wielkanoc. 🙂
Szczegóły
25×30 cm forma
średni
średni
Krem:
600 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka mascarpone
100 ml mleka
240 g czekolady karmelowej bez nadzienia (Wedel ma taką czekoladę) jedna czekolada ma 80 g, czyli potrzebujemy 3 takich czekolad
3 pełne łyżeczki żelatyny
100 ml wrzątku
*opcjonalnie- 1 łyżka cukru pudru jeśli wolisz mniej słodkie kremy, pomińcie ja nie dawałam
Dodatkowo:
ok. 400 450 g herbatników kakaowych
1 puszka kajmaku
1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Puszkę z kajmakiem wstawić na kilka minut do gorącej wody, a następnie przełożyć, ją do miski i dokładnie wymieszać, by pozbyć się grudek (Bez wcześniejszego podgrzania i rozmieszania ciężko będzie go rozsmarować na herbatnikach)
- Spód formy wyłożyć pierwszą warstwą herbatników i rozsmarować na nich kajmak, który następnie przykryć drugą warstwą herbatników. Na czas przygotowania masy formę wstawić do lodówki.
- Połamaną na kostki czekoladę umieścić w misce i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać do chwili rozpuszczenia się czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuści się do końca, wstawić miskę do garnka z gorącą wodą i wymieszać do chwili powstania gładkiej jednolitej masy. Masę czekoladową mieszać od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. (Czekolada powinna być wciąż płynna, ale mieć temperaturę pokojową- w przeciwnym razie masa do której ją dodamy może się zwarzyć.)
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i również, mieszać od czasu do czasu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Kiedy czekolada oraz żelatyna osiągną temperaturę pokojową, żelatynę dodać do masy i dokładnie wymieszać ze sobą.
- W misie miksera umieścić mascarpone i śmietankę i zacząć miksować. Miksować do powstania gęstego kremu. Teraz możesz dodać przesiany cukier puder, jeśli wolisz bardziej słodkie masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wlać czekoladę z żelatyną. Chwilkę zmiksować tak 10-15 sekund bo długie miksowanie też może spowodować zwarzenie kremu.
- Połowę masy wyłożyć na ułożone wcześniej herbatniki, wyrównać wierzch i przykryć kolejną warstwą herbatników, na które wyłożyć drugą część kremu, wierzch znowu wyrównać. Krem dokładnie doprowadzamy do ścianek blaszki, aby uniemożliwić galaretce przedostanie się na spód ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę, tak żeby krem był stabilny i wstanie utrzymać owoce i galaretkę.
Przygotowanie
- Obie galaretki dokładnie rozpuścić w 300 ml wrzątku, a następnie dodać 350 ml zimnej wody- dzięki temu galaretka szybciej stężeje.
- Brzoskwinie pokroić w niezbyt duża kostkę i wyłożyć na zastygniętą masę. Zalać je tężejącą galaretką, ale dalej płynną. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły, a herbatniki zmiękły.
Smacznego!
inspiracja: gotujebolubie