Zdaję sobie sprawę, że wygląda nieziemsko (starałam się ;)), a smakuje tak pysznie, że uzależnia za każdym razem ;).
Uwielbiam robić takie ciasta, wyglądają jak milion dolarów, a trudne nie są. Przygotowanie idzie w miarę sprawnie, a jedzenie jeszcze szybciej! 😉
Lekki kakaowy biszkopt, wiśnie (mogą być mrożone lub zalane alkoholem wtedy ich smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty, wtedy odstawiamy na noc; a przed wyłożeniem odsączyć i wyłożyć na ciasto). W kremie są pokrojone ciasteczka Oreo, które właśnie pod wpływem kremu też miękną i dają się ładnie pokroić. Na koniec obowiązkowo polewa na bazie gorzkiej czekolady z śmietanką.
Ciasto jest na dużą rodzinną blachę więc powinno wystarczyć dla każdego.
To ciasto fajnie łączy ze sobą kilka smaków, a dzięki temu tworzą właśnie taką genialną kostkę! 😉
Szczegóły
25×35 cm
35-40 minut
średni
średni
biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
krem śmietankowy:
700 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie ciastek Oreo (176 g)
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
dodatkowo:
ok. 450 g wiśni świeżych lub zalewy/mrożonych, (mrożone rozmrozić, zalewę odsączyć)
biszkopt:
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół. - Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki.
- Białka oddzielić od żółtek; białka zacząć miksować z szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo łyżka, po łyżce dodawać cukier, aż masa będzie gęsta.
- Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodawać po jednym żółtku.
- W kilku porcjach dodać suche składniki (ja zawsze daje w trzech turach) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, mieszać tylko do połączenie (zbyt długie mieszanie może spowodować zakalec).
- Gotową masę biszkoptową wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
- Dolny blat biszkopta ułożyć z powrotem w formie, wyłożyć rozmrożone wiśnie.
krem śmietankowy:
- Ciasteczka Oreo pokroić na kawałeczki- odstawić.
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Chwilkę podgrzać np. w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
- Zimną śmietankę kremówkę miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlać żelatynę. Na koniec dodać Oreo i delikatnie wymieszać.
- Krem wyłożyć na wiśnie, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc lub minimum kilka godzin (po nocy jednak lepiej smakuje, i daje się lepiej się pokroić)
Polewa:
- Śmietankę kremówkę mocno podgrzać dodać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na wierzch biszkoptu i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni ciasta.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake