Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Unowocześniona szarlotka z kremem śmietankowym i bezą. Okazała się super alternatywą dla tej klasycznej szarlotki, która ma więcej warstw. Pierwszy rzut oka i myślisz; „nie to, nie dla mnie pół dnia tym ciastem mi zejdzie… :(” Tu Cię, właśnie miło zaskoczę, przygotowanie idzie dość sprawnie i nie powinno sprawiać dużo problemów ;).

Idealnie kruche ciasto jeden blat jest podstawą naszego ciasta; drugi natomiast pieczemy razem z bezą. Jabłka o wyrazistym smaku i zapachu- które dodatkowo wzbogacone są galaretką. Najlepiej będzie, jeśli będą to kwaśnej odmiany. Krem delikatny i nie za słodki- fajnie uzupełnia się między innymi warstwami ciasta. Na sam koniec bee -zaaaa… Aj słodka piankowa i bardzo delikatna. Nie pieczona zbyt długo, mają powstać nam kropelki (ale więcej o tym oczywiści w opisie jak to zrobić)

Idealna kwinstesencja, połączeń na jesień. Pyszny sposób na jesienny przepis z jabłkami.

Szczegóły

Ilość:

24×24 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

70 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

średni

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 250 g masła zimnego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych np. szara reneta

  • 2 galaretki agrestowe

  • 1 łyżka cukru

Krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki gorącej wody

Beza:

  • 5 białek

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Jabłka:

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka dodać cukier i gotować przez około 15-20 minut do miękkości (nadmiar soku można odlać). Wsypać galaretki i wymieszać.
  • Zostawić do całkowitego wystudzenia , następnie włożyć do lodówki, aż zacznie gęstnieć.

Przygotowanie

  • Formę do pieczenia o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka i masło powinny być prosto z lodówki.
    Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do robota kuchennego lub na stolice. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zacząć mieszać mieszadłem miksera lub siekać szybko nożem.
  • Następie dodać żółtka i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
    Drugą część pokroić na plasterki i wylepić nimi dno formy. Formę z ciastem włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopi C z funkcją grzanie góra-dół. Całe ciasto nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągnąć i wystudzić.
  • Gęstą masę jabłkową wyłożyć na upieczony spód, rozprowadzić po całym cieście i wstawić do lodówki

Beza:

  • Drugą taką samą formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać d temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
    Drugą część ciasta wyłożyć na dno formy.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo, dodać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijać. Obroty miksera zmniejszyć i dodać sok z cytryny oraz przesianą mąkę, przez chwilkę miksując.
  • Gotową masę wyłożyć na ciasto tworząc kleksy. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec jeszcze przez około 15 minut.
  • Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do wystudzenia.

Krem:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz wlać żelatynę. Zmiksować do połączenia na wolnych obrotach.
  • Wyłożyć na masę jabłkową krem, wyrównać i ponowie włożyć do lodówki na około 15 minut.
  • Na kremie ułożyć kruche ciasto z bezą. Owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

inspiracja: ilovebka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *