Lekkie ciasto z truskawkami i mscarpone

Nie wiem czy wiecie, ale wszystkie ptaki ćwierkają, że to ostatnie dni polskich truskawek. Szkoda jest mi tego, że w tym roku było tak mało przepisów z ich udziałem, natomiast u mnie ciągle coś się dzieje, więc nawet nie było kiedy dodać tego przepisu. W końcu jednak udało się!

Ciasto składa się z bardzo prostych warstw bo na początku jest to pierwsza warstwa biszkoptu, potem truskawki zalane galaretką, druga warstwa biszkoptu i przykryte leciutkim kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto aby jeszcze ładniej wyglądało i oczywiście lepiej smakowało warto posypać pokruszonymi truskawkami liofilizowanymi lub starą białą czekoladą. Próbowałam obydwu wersji i za każdą jest doskonałe. Podstawowe połączenie, dla każdego tak naprawdę najlepsze!

Ciasto jest idealne na gorące dni, owoce w galaretce ożywiają całe ciasto i przez to nie całość nie pozostaje mdła. Proste wypieki, a takie smaczne, tu nie ma co zepsuć! 😉

Szczegóły

Ilość:

forma do pieczenia 25×35 cm

Czas pieczenia:

35-40 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

Biszkopt:

  • 6 jajek

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • *1 łyżka alkoholu np. likieru lub wódki (opcjonalnie)

warstwa truskawkowa:

  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym

  • 700 ml gorącej wody

  • ok. 500 g truskawek świeżych lub mrożonych

warstwa śmietankowa:

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej

  • 300 g serka mascarpone

  • 5 łyżek cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/4 szklanki wody

biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
  • Mąki przesiać do miseczki i odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, białka zacząć miksować wraz ze szczyptą soli na sztywną piankę.
    Pod koniec miksowania dodawać po łyżce cukier aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać go powoli, cukier ma się całkowicie rozpuścić, można to sprawdzić rozcierając między sobą palcami masę, nie powinniśmy cukru.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku, zmiksować tylko do połączenia się całej masy. Na koniec w kilku małych porcjach dodać przesiane wcześniej składniki i delikatnie połączyć szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • Masę biszkoptową przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
  • Wszystkie składniki na nasączenie wymieszać ze sobą i połową nasączyć blat biszkoptu.

warstwa galaretkowa:

  • Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia.
    – Mrożone truskawki: Jeśli używasz owoców mrożonych możesz je dodać od razu do płynnej galaretki, to przyspieszy proces tężenia galaretki, dlatego trzeba czuwać ;).
    Świeże truskawki: Używając świeżych truskawek, dodać je już do tężejącej galaretki i wyłożyć na blat biszkoptu.
  • Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałą częścią ponczu.

Krem Śmietankowy:

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzać w mikrofali, wymieszać i zostawić do wystudzenia.
  • Śmietankę razem z mascarpone zmiksować na gęsty krem. Na koniec dodać przesiany cukier puder i wolnym strumieniem wlać żelatyn.
  • Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed samym podaniem można posypać wiórkami białej czekolady lub tak jak u nie pokruszona truskawka liofilizowana

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *