Fantastyczne wielowarstwowe ciasto, które posmakuje większej części osób. Nie będzie chyba problem zjeść 2 kawałki…. albo i 3? 😉 Cóż to Malinowa chmurka, nie można się powstrzymać. Bo jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
Kruchy spód, następnie duża ilość owoców zatopionych w galaretce, i delikatny krem na bazie śmietanki z mascarpone i na koniec leciutka beza. Mimo że ta beza jest słodka to całe ciasto nie jest słodkie jak mogło by się wydawać, a to zasługa naszych malinek, dodają orzeźwienia. 😉
Tak na dobrą sprawę to Malinowa chmurka nadje się na każdą okazje i mniejszą i większą ;). A ciasto można robić przez cały rok, wiadomo w lecie używamy świeżych, a w zimie możemy użyć mrożonych (wtedy też szybciej galaretka tężeje). D
Prezentuje się wspaniale pokrojone w zgrabne kostki, a potem już tylko smakuje jeszcze lepiej *najlepiej ;). Na weekend, jak znalazł :).
Szczegóły
23 x 33 cm forma
75 – 80
średni
średni
Ciasto:
3 żółtka (zimne)
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
100 g masła (zimne)
galaretka:
600 g malin (świeże albo mrożone, mrożone nie rozmrażać, galaretka szybciej stężeje)
3 malinowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
krem:
500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, zimnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii albo nasionka z 1 laki wanilii
beza:
3 białka (w temp. pokojowej)
150 drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 – 50 g płatków migdałowych
ciasto:
- Masło i jajka powinny być prosto z lodówki.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wymieszać mieszadłem miksera, albo zagnieść na stolicy.
- Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
- Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na plasterki i ułożyć w formie. Ugnieść palcami na równy placek. - Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce w lodówce przez ok. 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
- Piekarnik nagrzać do temp. 190-200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut lub krócej do zezłocenia i wypieczenia ciasta.
galaretka:
- Galaretki rozpuścić w wrzącej wodzie. Przestudzić, wymieszać z malinami (mrożone nie rozmrażać, wtedy galaretka znacznie szybciej zacznie działać). Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
- Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
krem:
- Śmietankę, serek mascarpone, wanilię i cukier puder przesiać, wszystko ubić do otrzymania puszystego i gęstego kremu.
- Krem wyłożyć na galaretkę z malinami, wyrównać.
beza:
- Formę o wymiarach taka sama jak wcześniej (23 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 140 stopni C.
- Białka powinny być w temp. pokojowej. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Masę bezową przełożyć do przygotowanej formy, rozsmarować bo całej formie. Na koniec oprószyć płatkami migdałowymi.
- Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko wypieczona, może być też lekko popękana. W razie konieczności lekko skrócić lub przedłużyć czas pieczenia. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Beze wyłożyć na ciasto, dopiero przed podaniem.
Smacznego !
inspiracja; mojewypieki