Orzechowiec na biszkopcie

Co to takiego ten orzechowiec? Jest to biszkopt kakaowy z kremem budyniowym i warstwą bezowo-orzechową. Obowiązkowo na górze ciasta coś musi dekorować, a dekoruje polewa czekoladowa i połówki orzecha. No wygląda fenomenalnie.

Ciasto prezentuje się przepięknie, jego smak jest intensywny. Słodki deser, ale nie przesłodzony. Ciasto jest na sporą blachę, więc otrzymujemy go dużo i jest podzielne. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce, kroi się bardzo ładnie. Wcale też nie jest trudne, na jakie może wyglądać. Zaskoczcie swoich bliskich przy najbliższej okazji. 😉

Ja to ciasto robiłam jeszcze przed świętami, ale mi się zdjęcia gdzieś zapodziały i nie dawno je odnalazłam i faktycznie fajnie prezentuje się podczas Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę nadaje się poza Bożym Narodzeniem, to zimowe ciasto; dlatego zapraszam do przepisu 🙂

Szczegóły

Ilość:

25×35 cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

80-90 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

biszkopt:

  • 5 dużych jajek

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

beza orzechowa:

  • 5 dużych białek (w temp. pokojowej)

  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków

  • 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

krem budyniowy:

  • 800 ml mleka

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

  • 2 żółtka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1 łyżka kaszki manny

  • 300 g masła w temp. pokojowej

nasączenie:

  • 1 szklanka mocnej herbaty

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

polewa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

  • 100 g gorzkiej czekolady

biszkopt:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Formę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarni nagrzać do temp. 175 stopni C, na funkji grzanie góra-dół.
  • Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Miksować do momentu aż cukier rozpuścić się całkowicie w masie, czyli nie będzie wyczuwalny między palcami.
  • Obroty miksera zmniejszyć do minimum i dodać po jednym żółtku.
    W kilku niedużych porcjach (ja zawsze dodaje w trzech turach) dodać przesiane składniki i delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia.
  • Wyłożyć do formy i piec przez ok.35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć wystudzić i przekroić na dwie części.

beza orzechowa:

  • Formę o takich samych wymiarach jak poprzednio (używamy drugiej formy lub tej samej co wcześniej) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C z funkcją grzanie góra-dół
  • Orzechy wymieszać z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
  • Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać po łyżce cukier. W kilku porcjach dodać orzechy i delikatnie wymieszać, aby piana jak najmniej opadła. Wyłożyć do formy i piec przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu nie wyciągać bezy z piekarnika, pozostawić ją w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

budyń:

  • 600 ml mleka zagotować z cukrem, kaszką i wanilii. Do pozostałego mleka przesiać proszek budyniowy oraz dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Wlać do gorącego mleka i cały czas mieszając gotować, aż powstanie gęsty budyń.
  • Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą na dotyk, tak aby folia dotknęła, wtedy nie powstanie kożuch. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Gdy budyń się wystudził, zacząć miksować miękkie masło do puszystości, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń.

Przygotowanie

  • Jedną cześć biszkoptu umieścić w blaszce i nasączyć połową nasączenia. Połowę kremu wyłożyć na na biszkopt przykryć warstwą orzechową. Następnie ponownie krem i druga warstwa część biszkoptu i nasączenie.
  • Przed podaniem przygotować polewę: kremówkę mocno podgrzać, dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać do połączenia. Wylać na wierzch ciasta biszkoptu. Zostawić na 15 minut do stężenia.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *