Pierniki przekładany powidłami i mascarpone

Wypaśny piernik! Piernik przekładany powidłami mascarpne to przepyszny świąteczny wypiek, będzie smakował wszystkim dzięki połączeniu klasycznych smaków.

Piernik, jak i zarówno krem jest lekki i puszysty. Obowiązkowo musi być przełożony powidłami śliwkowym. Oblany polewą czekoladową zdobi każdą kostkę też połówka orzecha lub suszone śliwki- no pyszka!!!

Trochę przypomina mi w-zetkę- i w wyglądzie i smaku, jednak nie do końca bo do piernika no oczywiście musi być dodana przyprawa piernikowa, bez tego nie ma piernika i tyle.

Doskonale rozumiem to, że w Święta praktycznie nikt nie ma wolnego czasu i każda minuta jest na wagę złota bo czas biegnie, a ten piernik przygotujesz ekspresowo i wcale nie będzie gorszym ciastem od tych wymagających więcej pracy ;).

Bierzemy się do pracy i trzyma za każdego mocno kciuki, uda się!!! 😉

Szczegóły

Ilość:

forma: 25x35cm

Czas pieczenia:

35-40min

piernikowy biszkopt:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • szczypta soli

Biszkopt Piernikowy:

  • Formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej
  • Piekarnik nagrzać do temp. 175stopni C, na funkcji góra-dół.
  • Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika- przesiać do miseczki. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i zacząć miksowanie ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodawać po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub dużej drewnianej łyżki w kilku niedużych porcjach dodać suche przesiane składniki i delikatnie połączyć z masą, mieszamy jak najdelikatniej by, piana opadła minimalnie, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40min do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Krem:

  • 600ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)

  • 300g serka mascarpone (zimne)

  • 4 łyżki cukru pudru

  • * śmietana fix- opcjonalnie ja dałam dla pewności by, krem się dobrze trzymał- nie jest to jednak konieczne

Krem:

  • Kremówkę razem z mascarpone umieścić w misie miksera i miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder i śmietan fix i zmiksować chwilkę.

Dodatkowo:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

  • połówki orzechów lub suszone śliwki

złożenie ciasta:

  • Biszkopt piernikowy przekroić na dwa równe blaty. (ja zawsze używam noża stunowego, pozwala mi on na równe cięcie i nie poszarpane blaty). Jeden z blatów umieścić w tej samej formie, co pieczone było ciasto. Jeśli chcesz możesz lekko nasączyć herbatą lub alkoholem.
  • Powidła rozsmarować na blacie ciasta, następnie wyłożyć krem mascarpone i przykryć drugim blatem piernikowym. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Polewa:

  • 150ml śmietanki kremówki 36%

  • 100g gorzkiej czekolady

polewa:

  • Przed podaniem mocno podgrzać śmietankę kremówkę, ściągnąć z palinka i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wylać na wierzch ciasta, rozsmarować.
  • Dekorować połówkami orzechów lub suszoną śliwką i zostawić na 15 min by polewa mogła zastygnąć
  • Kroimy, podajemy, jemy i delektujemy ;).

Smaczengo

Oceń ten przepis:

Rating: 0 out of 5.

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *