Wypaśny piernik! Piernik przekładany powidłami mascarpne to przepyszny świąteczny wypiek, będzie smakował wszystkim dzięki połączeniu klasycznych smaków.
Piernik, jak i zarówno krem jest lekki i puszysty. Obowiązkowo musi być przełożony powidłami śliwkowym. Oblany polewą czekoladową zdobi każdą kostkę też połówka orzecha lub suszone śliwki- no pyszka!!!
Trochę przypomina mi w-zetkę- i w wyglądzie i smaku, jednak nie do końca bo do piernika no oczywiście musi być dodana przyprawa piernikowa, bez tego nie ma piernika i tyle.
Doskonale rozumiem to, że w Święta praktycznie nikt nie ma wolnego czasu i każda minuta jest na wagę złota bo czas biegnie, a ten piernik przygotujesz ekspresowo i wcale nie będzie gorszym ciastem od tych wymagających więcej pracy ;).
Bierzemy się do pracy i trzyma za każdego mocno kciuki, uda się!!! 😉
Szczegóły
forma: 25x35cm
35-40min
piernikowy biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
Biszkopt Piernikowy:
- Formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składnik powinny być w temp. pokojowej
- Piekarnik nagrzać do temp. 175stopni C, na funkcji góra-dół.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika- przesiać do miseczki. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i zacząć miksowanie ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodawać po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub dużej drewnianej łyżki w kilku niedużych porcjach dodać suche przesiane składniki i delikatnie połączyć z masą, mieszamy jak najdelikatniej by, piana opadła minimalnie, wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35-40min do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Krem:
600ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
300g serka mascarpone (zimne)
4 łyżki cukru pudru
* śmietana fix- opcjonalnie ja dałam dla pewności by, krem się dobrze trzymał- nie jest to jednak konieczne
Krem:
- Kremówkę razem z mascarpone umieścić w misie miksera i miksować na gęsty krem, następnie dodać przesiany cukier puder i śmietan fix i zmiksować chwilkę.
złożenie ciasta:
- Biszkopt piernikowy przekroić na dwa równe blaty. (ja zawsze używam noża stunowego, pozwala mi on na równe cięcie i nie poszarpane blaty). Jeden z blatów umieścić w tej samej formie, co pieczone było ciasto. Jeśli chcesz możesz lekko nasączyć herbatą lub alkoholem.
- Powidła rozsmarować na blacie ciasta, następnie wyłożyć krem mascarpone i przykryć drugim blatem piernikowym. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
polewa:
- Przed podaniem mocno podgrzać śmietankę kremówkę, ściągnąć z palinka i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wylać na wierzch ciasta, rozsmarować.
- Dekorować połówkami orzechów lub suszoną śliwką i zostawić na 15 min by polewa mogła zastygnąć
- Kroimy, podajemy, jemy i delektujemy ;).
Smaczengo
Oceń ten przepis:
inspiracja: ilovebake