Pozostałości po lecie, to już ostatnia moja tegoroczna letnia propozycja… Hmm no trochę jest mi przykro a z drugiej strony nadchodzi kolejny wspaniały jesienny sposób podawania ciast 😉
Jeszcze chciałabym abyście wypróbowali tej bardzo smacznej tarty. Hahah i to jak najprędzej, nie czekajcie zbyt długo, zamknijmy to lato właśnie taką tartą. Zaproście znajomych na weekend lub rodzinę i spędzimy miłe chwilę ciesząc się smakiem tarty, będzie takim miłym dodatkiem z przyjaciółkami przy plotach 😉
Składa się z kruchego ciasta, leciutki krem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i obsypana borówką amerykańską. Jest bardzo prosta i szybka idealna aby przygotować coś na szybko.
Idealna na końcówkę ciepłych i pełnych słońca dni ;).
Szczegóły
forma na tartę: 24 cm
15-18 minut
niski
niski
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 zimne żółtka
120 g zimnego masła
szczypta soli
Krem śmietankowy:
250 ml śmietanki kremówki 30%
100 g białej czekolady
3 łyżki cukru pudru
200 g serka macarpone
Krem:
- Śmietankę na krem dzień wcześniej mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia zostawić do ostygnięcia i owinąć folią spożywczą. W taki sposób aby folia dotknęła mieszaniny. Włożyć do lodówki na całą noc.
Ciasto:
- Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
- Mąkę cukier puder przesiać do robota kuchennego lub na stolnicę. Dodać żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól i szybko posiekać nożem lub mieszać mieszadłem od robota kuchennego.
- Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, rozwałkować ciasto na nieco większy placek od formy. Przełożyć do formy, odklejając dolną cześć foli spożywczej. Docisnąć spód i boki, w razie konieczności przyciąć nożem. Górną cześć foli pozostawić, po to aby ciasto nie chłonęło zapachów lodówki.
Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. - Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
Przed pieczeniem zdjąć folię spożywczą i nakłuć całe ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumienienia.
Krem:
- Zimną mieszaninę (tą którą dzień wcześniej przygotowaliśmy zmiksować razem z serkiem mascarpone, aż powstanie gesty krem. Pod koniec dodać cukier puder i zmiksować do połączenia.
- Krem wyłożyć na ciasto i posypać borówkami.
Smacznego!
inspiracja: ilovebake