Tarta z borówkami

Pozostałości po lecie, to już ostatnia moja tegoroczna letnia propozycja… Hmm no trochę jest mi przykro a z drugiej strony nadchodzi kolejny wspaniały jesienny sposób podawania ciast 😉

Jeszcze chciałabym abyście wypróbowali tej bardzo smacznej tarty. Hahah i to jak najprędzej, nie czekajcie zbyt długo, zamknijmy to lato właśnie taką tartą. Zaproście znajomych na weekend lub rodzinę i spędzimy miłe chwilę ciesząc się smakiem tarty, będzie takim miłym dodatkiem z przyjaciółkami przy plotach 😉

Składa się z kruchego ciasta, leciutki krem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i obsypana borówką amerykańską. Jest bardzo prosta i szybka idealna aby przygotować coś na szybko.

Idealna na końcówkę ciepłych i pełnych słońca dni ;).

Szczegóły

Ilość:

forma na tartę: 24 cm

Czas pieczenia

15-18 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 zimne żółtka

  • 120 g zimnego masła

  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • 100 g białej czekolady

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 200 g serka macarpone

Dodatkowo:

  • 250-300 g borówek amerykańskich

Krem:

  • Śmietankę na krem dzień wcześniej mocno podgrzać i dodać kawałki czekolady. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia zostawić do ostygnięcia i owinąć folią spożywczą. W taki sposób aby folia dotknęła mieszaniny. Włożyć do lodówki na całą noc.

Ciasto:

  • Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką manną.
  • Mąkę cukier puder przesiać do robota kuchennego lub na stolnicę. Dodać żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól i szybko posiekać nożem lub mieszać mieszadłem od robota kuchennego.
  • Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • Pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, rozwałkować ciasto na nieco większy placek od formy. Przełożyć do formy, odklejając dolną cześć foli spożywczej. Docisnąć spód i boki, w razie konieczności przyciąć nożem. Górną cześć foli pozostawić, po to aby ciasto nie chłonęło zapachów lodówki.
    Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C, z funkcją grzanie góra-dół.
    Przed pieczeniem zdjąć folię spożywczą i nakłuć całe ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumienienia.

Krem:

  • Zimną mieszaninę (tą którą dzień wcześniej przygotowaliśmy zmiksować razem z serkiem mascarpone, aż powstanie gesty krem. Pod koniec dodać cukier puder i zmiksować do połączenia.
  • Krem wyłożyć na ciasto i posypać borówkami.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *