Tarta z mascarpone i owocami

Kruche ciasto, lekki krem i oczywiście tutaj owoce same proszą się, aby tu były ;)! Czy to nie brzmi bajecznie?

Nie dość, że jest przepyszna, to dodatkowo jest bardzo prosta i szybka. Idealna dla osób, które chcą od czegoś zacząć z tym pichceniem i dla tych ca są zabiegani ;P.

Tarta jest klasyczna, nie przekombinowana; totalnie moje smaki. Nie za słodka, a naprawdę tego nie lubię… Trafia na stałą moją listę ulubionych wypieków.

Idealna na spotkanie ze znajomi i rodziną- zapewniam, 1 kawałek to stanowczo za mało…. Może od razu zrobić dwie tarty? Tak dla bezpieczeństwa…

Szczegóły

Ilość:

forma na tartę: 24 cm

Czas pieczenia:

20-25 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 100 g zimnego masła, zimne

  • 2 żółtka, zimne

  • szczypta soli

Składniki

  • 250 g serka mascarpone

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • owoce; borówki, maliny

Ciasto:

  • Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem. Dodać sól oraz kawałki zimnego masła. Siekać nożem lub mieszadłem w misie miksera.
  • Dodać żółtka i szybko zagnieść rękoma lub w robocie kuchennym, powinno powstać jednolite ciasto.
  • Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej na kształt formy. Górną część foli zostawić przykrytą ciastem, natomiast dolną delikatnie zdjąć. Ciasto przełożyć do form. Docisnąć do dna i boków, nadmiar ciasta odciąć nożem lub przejechać wałkiem po wierzchu formy.
  • Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C z funkcją grzanie góra-dół.
    Folię zdjąć z tarty i nakłuć wszędzie widelcem, ciasto wstawić do gorącego piekarnika; piec przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.

Krem:

  • Śmietankę kremówkę miksować razem z mascarpone, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Dodać przesiany cukier puder i chwilkę zmiksować. Powstały krem wyłożyć na cisto i udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *