Torcik malinowa chmurka

Torcik malinowa chmurka to rewelacyjny torcik dla fanów takich lekkich i owocowych deserków. To jest po prostu raj w każdym kęsie! Kakaowe ciasto, delikatny orzeźwiający krem malinowy z malinami (potrzebny jest tutaj serek mascarpone o smaku malinowym- na ten serek była ostatnio edycja limitowana i upolowałam go w Biedronce) w środku. Wierzch to krem śmietankowy, ozdobione czekoladkami i malinami. Całość uzależniająca i nie przesłodzona.

Ten torcik jest bardzo prosty i nawet powiedziałabym szybki, bo naprawdę nie zajął mi wiele czasu.

To moja propozycja na kolację Walentynkową lub jako upominek dla Babci i Dziadka z okazji ich święta, smak na pewno zostanie doceniony ;). Moim gościom wszystkim bardzo smakował i każdy prosił o jeszcze jeden kawałek , więc mam nadzieję, że i w Waszym przypadku tak będzie ;).

Tak wcześniej wspomniałam na serka mascarpone o malinowym smaku nie dostaniecie być może ot tak w każdym sklepie dlatego tym bardziej polecam zapisać ten przepis; zachowajcie go wtedy kiedy ten serek mascarpone dorwiecie.

Szczegóły

Ilość:

21 cm okrągła tortownica

Czas pieczenia:

20–22 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

średni

ciasto:

  • 2 duże jajka

  • 80 g cukru drobnego do wypieków

  • 40 g mąki pszennej tortowej

  • 20 g kakao

  • 50 ml oleju

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

nasączeni:

  • 40-50 ml wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru pudru

krem malinowy :

  • 250 g malinowego serka mascapone (u mnie Sottile Gusto) zimnego

  • 250 ml śmietanki kremówki 30% zimnej

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 galaretka malinowa

  • 180 ml gorącej wody

  • 120-150 g świeżych malin (mrożone maliny nie nadają tutaj)

krem śmietankowy:

  • 350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki śmietany fix (opcjonalnie, ale lepiej jest dać, krem jest stabilniejszy

dodatkowo:

  • czekoladki do ozdoby

  • świeże maliny na wierzch

ciasto:

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrać do temp. 180 stopni na funkcji grzanie góra-dół. Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  • Jajka razem z cukrem ubić mikserem przez ok. 4 minuty. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Następnie dodać suchą mieszankę i wymieszać szpatułką tylko do połączenia na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-22 minuty. Ostudzić po upieczeniu.
  • Ciasto z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i włożyć z powrotem do czystej tortownicy.
  • Składniki do nasączenia wymieszać ze sobą i nasączyć ciasto.

krem malinowy:

  • Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
  • Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać przesiany cukier puder i ubić ale nie ubijać tak na bardzo sztywno tylko tak do 3/4 sztywności kremu.
  • Dodać serek mascarpone i zmiksować mikserem. Następnie w 2-3 partiach wlać ostudzoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Krem przełożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.

krem śmietankowy:

  • Śmietankę kremówkę wlać do miski, dodać przesiany cukier puder i śmietanę fix, ubić na sztywny krem.
  • Krem przełożyć na ciasto tworząc esy-floresy i nierówności.
  • Wierzch ozdobić czekoladkami i malinami.

Smacznego!

inspiracja: małacukierynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *