Chlebek bananowy

Przyjęłam pewną zasadę, jeśli w cieście są jakieś owoce lub też warzywa to ciasto nie ma kalorii! ;). I jak mi z tym? Ha a bardzo dobrze!

Jeśli chodzi o chlebek to ten chlebek nie ma absolutnie nic wspólnego z takim bardziej klasycznym chlebem; bardziej jest to słodkie ciasto bananowe, pieczone w keksowej formie. Jeśli lubimy eksperymentować to do środka ciasta, będą doskonale pasować orzechy/rodzynki/żurawinę lub kawałki czekolady- ja jednak wybieram klasyczną wersję 😉

Jeśli planujecie upiec chlebek bananowy to kupcie więcej bananów niż zwykle i pozwólcie im jeszcze bardziej dojrzeć, aż będą na nich takie czarne plamki, takie banany są słodziutkie i nadają się idealnie do takich ciast. Dodają jeszcze większej słodyczy cieście.

Chlebek bananowy to bardzo prosty i szybki wypiek potrzebna jest jedynie trzepaczka i wiadomo miska. Ciasto nie musi być długo mieszane, nawet nie powinno. Konsystencja surowego ciasta powinna być luzna. Im dłużej ciasto będzie mieszane tym bardziej cięższe po upieczeniu i niestety, ale też może powstać zakalec. Hmm tego nie chcemy więc mieszamy jak najkrócej tylko do „pierwszego” połączenia.

Szczegóły

Ilość:

12×24 cm forma keksowa

Czas pieczenia

50-60 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 3 duże banany, mocno dojrzałe

  • 115 g masła, roztopionego

  • 2/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 duże jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni, z funkcją grzanie góra-dół. Formę keksową o wymiarach 12 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Banany obrać ze skórki i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem na papkę. Masło roztopić i przestudzić. Ostudzone masło wlać do bananów i wymieszać trzepaczką.
  • Wsypać obydwa cukier i cukier wanilinowy lub ekstrakt, jajka i ponownie wymieszać.
  • Wprost do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon i dodać sól. Wymieszać łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej)
  • Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać.
  • Wstawić do gorącego nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *