Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Delikatne ciasto z jagodami i posypane kruszonką. Smakuje przepysznie, a przy tym jest takie proste do wykonania, ha to tylko wymieszanie składników trzepaczką, albo widelcem. Wyborne na deser, widzisz nie trzeba ubijać jajek by było puszyste i lekkie. Ciasto szykujesz tak jak na muffiny. Ten przepis polecam zwłaszcza teraz kiedy jest akurat sezon na jagody, upieczcie na weekend. Sprawdzi się także na piknik. 😉 No to do dzieła 😉

Szczegóły

Ilość:

forma 24 x 24cm

Czas pieczenia:

30 – 35 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru

  • 100 g masła, zimnego

  • szczypta cynamonu

dodatkowo:

  • 1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych (jeśli mrożone to proszę nie rozmrażać)

kruszonka:

  • Mąkę i cynamon przesiać, dodać cukier i wymieszać . Dodać kawałki zimnego masła i szybko rozdrobnić, aż powstaną grudki.
  • Na czas przygotowania ciasto włożyć do lodówki.

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C na funkcji góra – dół. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać widelce lub rózgą, tylko do połączenia.
  • Wyłożyć do formy, wyrównać. Posypać jagodami i następnie kruszonką.
  • Piec przez 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

inspiracja: ilovebake

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *