Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Czekałam na tą kwasotę i wreszcie jest! Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego musiało być coś ekstra. Oto i jest bardzo prosty i szybki przepis na wykorzystanie rabarbaru.

Czy może być coś lepszego niż zerwany rabarbar ze swojego ogródka, a po upieczeniu i ostudzeniu posypane cukrem pudrem? Nie sądzę. Jest tak pyszne, że „palce lizać” 😉

Do tego wszystkiego, ciasto jest bardzo szybkie i proste. Nawet miksera nie potrzebujesz.

Na majówkę raczej już nie, ale w przyszłym jak najbardziej, a teraz tak na serio to- upieczcie je po prostu na weekend, Dzień Matki też się zbliża- myślę że każda mama ucieszy się z takiego prezentu 😉

Szczegóły

Ilość:

tortownica 25 cm

Czas pieczenia:

45 min

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

Ciasto:

  • 125 g jogurtu greckiego lub naturalnego

  • 125 g masła, roztopionego i lekko przestudzone

  • 2 duże jajka

  • 180 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego

  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru, nie obierać

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na funkcji góra-dół. Tortownicę okrągłą o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki.
  • W misce umieścić jogurt, wystudzone masło, jajka i oba cukry, następnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
  • Bezpośrednio do wymieszanych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar.
  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

inspiracja: mojewypieki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *