Czekałam na tą kwasotę i wreszcie jest! Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego musiało być coś ekstra. Oto i jest bardzo prosty i szybki przepis na wykorzystanie rabarbaru.
Czy może być coś lepszego niż zerwany rabarbar ze swojego ogródka, a po upieczeniu i ostudzeniu posypane cukrem pudrem? Nie sądzę. Jest tak pyszne, że „palce lizać” 😉
Do tego wszystkiego, ciasto jest bardzo szybkie i proste. Nawet miksera nie potrzebujesz.
Na majówkę raczej już nie, ale w przyszłym jak najbardziej, a teraz tak na serio to- upieczcie je po prostu na weekend, Dzień Matki też się zbliża- myślę że każda mama ucieszy się z takiego prezentu 😉
Szczegóły
tortownica 25 cm
45 min
niski
niski
Ciasto:
125 g jogurtu greckiego lub naturalnego
125 g masła, roztopionego i lekko przestudzone
2 duże jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
250 g mąki pszennej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C na funkcji góra-dół. Tortownicę okrągłą o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. - Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki.
- W misce umieścić jogurt, wystudzone masło, jajka i oba cukry, następnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
- Bezpośrednio do wymieszanych składników przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar.
- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki