Ciasto kawowe z jeżynami

Byłam bardzo ciekawa połączenia jeżyn i kawy. Wiedziałam, że to musi być pyszne, ale nie spodziewałam się, że będzie aż tak wyśmienite! Kawa i jeżyny razem smakują, doskonale ;).

Jeśli używacie świeżych owoców, to proszę wcześniej je zamrozić, aby podczas mieszania się nie rozpadły. Poza tym wyśmienitym smakiem jest banalnie proste i super szybkie, nie potrzebujemy tutaj nawet miksera. 😉

Na wierzchu ciasta powinien być jeszcze lukier kawowy, ale tak się spieszyłam, że zapomniałam o nim; Wam jednak radzę, aby ten lukier zrobić bo smak ciasta jest jeszcze lepszy ;).

Szczegóły

Ilość:

keksówka: 10×30 cm

Czas pieczenia:

40-45 minut

Koszt:

niski

Poziom trudności:

niski

ciasto:

  • 240 g mąki pszennej tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 160 ml mleka

  • 120 ml oleju

  • 150 cukru drobnego, do wypieków

  • 20 g cukru wanilinowego

  • 50 g cappuccino o smaku czekoladowym lub orzechowym

  • 3 jajka

  • 300g – 350g mrożonych jeżyn

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżki mleka

ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni C z funkcją góra-dół. Keksówkę o wymiarach 10×30 cm lub 12×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W jednej misce połączyć ze sobą za pomocą rózgi kuchennej mleko, jajka i olej.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kawę i dodać obydwa cukry, wymieszać. Wlać masę jajeczną. Wymieszać rózgą tylko do chwili połączenia się składników, następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
  • Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej keksówki, wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

lukier:

  • Cukier puder przesiać do miseczki, dodać kawę i mleko, wymieszać do powstania gładkiego lukru. Wystygnięte ciasto polać lukrem. Podawać kiedy lukier zastygnie

Smacznego!

inspiracja: kasiaguzik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *