Dawno moja rodzina nie była tak zgodna pod względem ciasta. Zawsze u mnie w rodzinie jest tak, że innemu bardziej smakuje, a komuś mniej; w tym przypadku było inaczej, wszyło poza skalę!
To bardzo łatwe ciasto, dość szybkie a takie ciasta podobno, że zawsze wszystkim smakują. Ciasto kruche uchodzi za bardzo łatwe ciasto kruche i nie mówię to tylko ja, ale też i książki kucharskie, podręczniki, kucharki i nawet osoby które dopiero co „wchodzą” do słodkiego świata 😉 Po zrobieniu ciasta kruchego gotujemy budyń i posypujemy świeżymi malinami i pieczemy.
Jeśli nie możecie wytrzymać tego zapachu po upieczeniu, to jak najbardziej można kroić i nie czekać, aż całkowicie ostygnie, a do tego gałka lodów i dzień staje się lepszy 😉 A jaka radość jest, wtedy gdy wracasz z ogródką z dużą miską wypełnioną malinami…
Polecam do kawki albo herbatki 😉
Szczegóły
20x30cm forma do pieczenia
60 minut
średni
niski
kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
200 g zimnego masła
1 jajko
Dodatkowo:
500 g malin + dodatkowo można jeszcze do dekoracji
cukier puder do posypania wierzchu
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko i masło powinny być prosto z lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami na drobną kruszonkę lub miksować składniki mieszadłem miksera planetarnego, ewentualnie siekać składniki na stolnicy. - Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z cukrem i pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka oraz gotowego budyniu).
- Ciasto podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zostawić w lodówce, a większą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
- Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut. Na spód wyłożyć budyń (nie trzeba studzić ani ciasta, ani budyniu)
- Posypać malinami a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (ja starłam na małych, ale jeśli się nie uda to proszę na większych).
- Piec przez ok. 45 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można podać z gałką lodów lub i posypać malinami.
Smacznego!
inspiracja: kwestiasmaku