Ciasto kruche z malinami i budyniem

Dawno moja rodzina nie była tak zgodna pod względem ciasta. Zawsze u mnie w rodzinie jest tak, że innemu bardziej smakuje, a komuś mniej; w tym przypadku było inaczej, wszyło poza skalę!

To bardzo łatwe ciasto, dość szybkie a takie ciasta podobno, że zawsze wszystkim smakują. Ciasto kruche uchodzi za bardzo łatwe ciasto kruche i nie mówię to tylko ja, ale też i książki kucharskie, podręczniki, kucharki i nawet osoby które dopiero co „wchodzą” do słodkiego świata 😉 Po zrobieniu ciasta kruchego gotujemy budyń i posypujemy świeżymi malinami i pieczemy.

Jeśli nie możecie wytrzymać tego zapachu po upieczeniu, to jak najbardziej można kroić i nie czekać, aż całkowicie ostygnie, a do tego gałka lodów i dzień staje się lepszy 😉 A jaka radość jest, wtedy gdy wracasz z ogródką z dużą miską wypełnioną malinami…

Polecam do kawki albo herbatki 😉

Szczegóły

Ilość:

20x30cm forma do pieczenia

Czas pieczenia:

60 minut

Koszt:

średni

Poziom trudności:

niski

kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 120 g cukru

  • 200 g zimnego masła

  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy bez cukru

  • 500 ml mleka

  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 500 g malin + dodatkowo można jeszcze do dekoracji

  • cukier puder do posypania wierzchu

Przygotowanie

  • Formę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko i masło powinny być prosto z lodówki.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami na drobną kruszonkę lub miksować składniki mieszadłem miksera planetarnego, ewentualnie siekać składniki na stolnicy.
  • Dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z cukrem i pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka oraz gotowego budyniu).
  • Ciasto podzielić na 2 części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zostawić w lodówce, a większą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C, z funkcją góra-dół.
  • Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 15 minut. Na spód wyłożyć budyń (nie trzeba studzić ani ciasta, ani budyniu)
  • Posypać malinami a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta (ja starłam na małych, ale jeśli się nie uda to proszę na większych).
  • Piec przez ok. 45 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można podać z gałką lodów lub i posypać malinami.

Smacznego!

inspiracja: kwestiasmaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *