Ciasto kruche z wiśniami

Mogę powiedzieć o tym cieście bardzo wiele, ale zwykłe słowa nie odzwierciedlają tego smaku- wspaniała kompozycja kruchego ciasta i kwaśnych wiśni.

Bardzo prosty przepis i treściwy przepis. Mnóstwo kwaśnych owoców zatopionych wiśni w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe także poza sezonem na wiśnie. Poza sezonem używamy mrożonych wiśni.

Podawaj z oprószonym cukrem pudrem, a bajecznie smakować będzie z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Wierzę, że spodoba Wam się połączenie słodkiego z kwaśnym. Z pewnością domownicy i goście będą zadowoleni :).

Szczegóły

Ilość:

24-26 cm tortownica

Czas pieczenia:

55-70 min

ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 250 g masła zimnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

  • szczypta soli

warstwa wiśniowa:

  • ok. 800 g wiśnie świeże lub mrożone- rozmrożone

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

  • 2 x 40 g budynie waniliowe, proszek

  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowani:

  • Masło i jajka powinny być prosto z lodówki.
    Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekać nożem lub w robocie planetarnym, mieszadłem.
  • Na koniec dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
  • Gotowe ciasto podzielić na dwie części i owinąć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 2 godz.
  • Tortownicę o średnicy 24-26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  • Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć równo ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 15 min.

Przygotowanie

  • Do wydrylowanych wiśni ( jeśli były mrożone należy rozmrozić) dodać cukier, ekstrakt oraz przesiany proszek budyniowy i wymieszać.
  • Wyłożyć owoce na podpieczony spód i posypać bułką tartą. Na wierzchu zetrzeć drugą część ciasta i piec w 180 stopniach przez 50 minut do zarumienienia wierzchu.
  • Po upieczeniu podać z cukrem pudrem lub lodami, bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *