Mogę powiedzieć o tym cieście bardzo wiele, ale zwykłe słowa nie odzwierciedlają tego smaku- wspaniała kompozycja kruchego ciasta i kwaśnych wiśni.
Bardzo prosty przepis i treściwy przepis. Mnóstwo kwaśnych owoców zatopionych wiśni w lekkim i chrupiącym cieście. Doskonałe także poza sezonem na wiśnie. Poza sezonem używamy mrożonych wiśni.
Podawaj z oprószonym cukrem pudrem, a bajecznie smakować będzie z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany. Wierzę, że spodoba Wam się połączenie słodkiego z kwaśnym. Z pewnością domownicy i goście będą zadowoleni :).
Szczegóły
24-26 cm tortownica
55-70 min
ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
250 g masła zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
szczypta soli
warstwa wiśniowa:
ok. 800 g wiśnie świeże lub mrożone- rozmrożone
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 x 40 g budynie waniliowe, proszek
2 łyżki bułki tartej
Przygotowani:
- Masło i jajka powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekać nożem lub w robocie planetarnym, mieszadłem. - Na koniec dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części i owinąć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 2 godz.
- Tortownicę o średnicy 24-26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C na funkcji góra-dół.
- Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć równo ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 15 min.
Przygotowanie
- Do wydrylowanych wiśni ( jeśli były mrożone należy rozmrozić) dodać cukier, ekstrakt oraz przesiany proszek budyniowy i wymieszać.
- Wyłożyć owoce na podpieczony spód i posypać bułką tartą. Na wierzchu zetrzeć drugą część ciasta i piec w 180 stopniach przez 50 minut do zarumienienia wierzchu.
- Po upieczeniu podać z cukrem pudrem lub lodami, bitą śmietaną.