Mam nowy przepis na ciasto i nie zawaham się go użyć. ;). Obłędnie pyszne. Dowodem jest na to, że mój tata, wrócił wczoraj z pracy i zamiast zjeść obiad, on zjadł 5 KAWAŁKÓW CIASTA! Serio nie zmyślam, teraz już pewnie wiesz, że nie ma co zwlekać . 😉
Zaczynamy tak delikatnie wchodzić już w jesienne klimaty… Śliwki i cynamon kojarzą mi się właśnie z jesienią 🙂 Idealne ciasto na rozpoczynjący się sezon, śliwkowy. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie no i jak na ucierane ciasto przystało szybkie i proste (wiem, że większość z Was właśnie najbardziej lubi tą kategorię). Najważniejsza kwestia to, że smakuje wspaniale. 😉 Tak będzie idealnie się wpasowało w połączeniu z kawą lub herbatą.
Gorąco polecam! 🙂
Szczegóły
forma do pieczenia 25×30 cm
45-55 w zależności od piekarnika
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na kruszonkę dodać do miseczki i rozetrzeć między palcami do powstania kruszonki.
- Kruszonkę na czas przygotowania ciasta, włożyć do lodówki.
Ciasto
125g masła (miękkiego)
150g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
180g mąki pszennej
60g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
- Piekarniki nagrzać do temp. 170 stopni C funkcja góra-dół.
- Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
- Do misy miksera dodać masło, oraz wsypać cukier. Miksować do momentu otrzymania bardzo puszystej i jasnej masy, miksujemy tak kilka minut.
- Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy do połączenia się składników po każdym dodaniu.
- Dodajemy suchą mieszankę mąki na przemian z kwaśną śmietaną, w dwóch partiach i krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
- Formę o wym. 25×30 cm lub podobną posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie).
Przygotowanie
- Na ciasto równo rozłożyć przepołowione śliwki, rozcięciem do góry.
- Wierzch ciasta posypać równo kruszonką
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 45-55min do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika wystudzić, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
Inspiracja: mojewypieki